Se schimba ministrul, dar problemele raman. Negocierile privind salariile bugetarilor se reiau saptamana viitoare
Ministrul Muncii a plecat problemele raman. Guvernul va numi luni, sau cel mai tarziu marti, un nou responsabil care va relua negocierile privind salarizarea din sectorul bugetar.
Sindicatele spun ca nu au vazut niciunul dintre proiectele schitate pana acum si opteaza pentru orice varianta care rezolva inechitatile. Medicii au anuntat direct ca vor o marire de 25% pana la sfarsitul anului, iar profesorii cer o dublare a lefurilor.
Executivul a promis un nou ministru si reluarea negocierilor cu sindicatele pentru un nou act normativ legat de salarizarea bugetarilor. Asta desi in programul de guvernare nu sunt prevazute majorari salariale anul acesta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dan Suciu, purtator de cuvant Guvern: "Guvernul nu tine neaparat sa aiba un proiect in aceasta privinta, dar intelegem presiunile si intelegem interesul public. De aceea, avem timp si rabdarea si toata deschiderea pentru un dialog social consistent."
Indiferent cine va prelua portofoliul ramas liber la Munca, sindicalistii cer salarii mai mari si ameninta cu greva in cazul in care nu ajung la un acord cu autoritatile.
Simion Hancescu, presedinte FSLI: "O varianta acceptabila ar fi cea ca in urmatorii 4 ani salariile sa se dubleze in invatamant. Un profesor debutant sa ajunga de la 1.580 de lei brut, cat are acum, undeva la 3.000 de lei."
Leonard Barascu, presedinte SANITAS: "Propunerea mea ar fi pentru proiectul care mi-a dat la sfarsitul anului 25%//daca acum am luat 25% si o colega ajunge intre 20 si 30 de milioane de lei vechi, sa se adauge la ei inca 25%. asa, pe parcursul a patru ani."
Asadar ministrul Ana Costea a plecat intr-un moment delicat. Dezamagita ca premierul nu a agreat niciuna dintre cele 10 variante de salarizare propuse de echipa sa, si-a dat demisia.
Dumitru Costin, presedinte BNS: "Am aflat ca au aparut inca vreo 10 modele de legi, care s-au distribuit evident in circuitul strict intern al guvernului, documentele si analize pe care nu le-am vazut."
Cert e ca ordonanta de urgenta de la care a pornit scandalul a fost aruncata la cos. Desi ar fi trebuit sa majoreze 300.000 de salarii, sindicatele sustin ca actul in sine s-a dovedit o grila de injumatatire a veniturilor multora dintre profesori, medici si functionari.