S&P a retrogradat 11 banci spaniole in urma reducerii ratingului de tara


Ultimul update: Miercuri 30 Mai 2012 16:45
Data publicarii: Luni 30 Aprilie 2012 12:41
Categorie: Stiri Economice

Standard & Poor's a coborat ratingurile a 11 banci spaniole, printre care gigantii Santander si BBVA, si a inceput evaluarea in vederea retrogradarii pentru 7 institutii de credit.

Astfel, un total de 16 banci sunt afectate de actiunile de luni ale agentiei de evaluare financiara. S&P a coborat vineri ratingul Spaniei cu doua trepte, de la "A" la "BBB+", din cauza situatiei finantelor publice si recesiunii economice. De la inceputul anului, agentia a retrogradat ratingul Spaniei cu patru trepte.

Decizia de vineri are implicatii negative pentru toate bancile spaniole cu rating mai bun sau similar cu cel al tarii, precum si pentru institutiile de credit care au primit sau ar putea primi sprijin de la guvern.

Astfel, S&P a retrogradat luni ratingurile datoriilor pe termen lung si pe termen scurt a 11 banci spaniole, a plasat sub evaluare in vederea retrogradarii ratingurile pe termen lung si scurt a sase banci si calificativul pe termen lung al unei institutii de credit, se arata intr-un comunicat transmis de agentie.

Santander, cea mai mare banca spaniola, are acum ratingul "A-", cu perspectiva negativa, de la "A+", iar S&P a retrogradat totodata mai multe subsidiare ale grupului.

Agentia a coborat de asemenea calificativul Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), a doua mare banca din Spania, de la "A" la "BBB+", cu perspectva negativa.

Economia Spanei este in cea de-a doua runda de recesiune din ultimii trei ani, dupa contractii de cate 0,3% in ultimele doua trimestre incheiate, potrivit datelor anuntate luni de institutul de statistica de la Madrid. Somajul din Spania a crescut in martie la 24,4%, maximul ultimilor 19 ani, in timp ce somajul in randul tinerilor este de circa 50%.

OIM: Criza locurilor de munca nu da semne de redresare, situatie ALARMANTA la nivel mondial
Economia Spaniei se afla intr-o
Ratingul Spaniei a fost retrogradat cu doua trepte, la
VIDEO PROTVPLUS.RO