CE pregateste un plan de investitii de 200 mld. euro pentru proiecte in parteneriat public-privat


Ultimul update: Marti 16 Octombrie 2012 01:33
Data publicarii: Duminica 29 Aprilie 2012 16:16
Categorie: Stiri Economice
recesiune, brokeri, burse, economie

Comisia Europeana (CE) pregateste un plan de investitii de pana la 200 miliarde de euro, finantate din surse publice si private, pentru a revigora cresterea economica in Europa, au declarat surse europene pentru El Pais.

Proiectul isi propune sa sustina investitii in infrastructura, energie din surse regenerabile si tehnologii avansate, cu participarea sectorului privat.

CE ia in calcul doua variante pentru finantarea proiectului.

Prima dintre acestea, care are cele mai mari sanse sa devina realitate, se bazeaza pe Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Fondul European de Stabilitate Financiara. Astfel, UE ar utiliza 12 miliarde euro din fondurile mecanismului de stabilitate pentru a atrage finantari private, care ar revigora resursele BEI si ar servi drept garantie pentru proiecte de infrastructura in parteneriat public-privat.

In acest scop, proiectul s-ar baza pe instrumente financiare sofisticate si obligatiuni garantate de catre UE, prin care proiectele sa fie finantate de catre fonduri de pensii si alti investitori.

Cealalta optiune de finantare presupune injectii de capital la BEI din partea statelor UE totalizand 10 miliarde euro. A doua varianta este mai putin probabila tinand cont de situatia precara a finantelor publice din multe state membre.

Propunerea ar putea fi discutata la summit-ul UE din iunie, potrivit El Pais.

Sursa: Mediafax

Orasul care a adoptat propria moneda intr-una dintre cele mai puternice tari ale Europei
Detaliul care sperie Europa. Un document oficial contine cea mai sumbra previziune despre EURO
VIDEO PROTVPLUS.RO