S-a semnat contractul pentru construirea primei centrale nucleare cu reactoare modulare mici în România
Americanii de la NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (RoPower), deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, anunţă semnarea contractului pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED).
Aceste lucrări marchează un pas important spre implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) în România.
Potrivit unui comunicat de presă al producătorului de energie nucleară din România, citat de Agerpres, contractul a fost parafat în data de 28 decembrie 2022, iar lucrările FEED pe care le va demara NuScale vor defini caracteristicile principalele şi specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltată pe amplasamentul centralei electrice Doiceşti.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Suntem mândri să avansăm în parteneriatul nostru cu NuScale şi să începem analiza aprofundată şi planificarea proiectului pe amplasamentul de la Doiceşti. Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează după aproape patru ani de colaborare, cercetare şi studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură şi mai performantă tehnologie, precum şi amplasamentul potrivit. De asemenea, demonstrează că partenerii împărtăşesc aceleaşi valori şi angajamentul de a construi un viitor mai verde şi mai sustenabil pentru generaţiile următoare", a afirmat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica.
Proiectul ce se va întinde pe o perioadă de opt luni include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului şi a investigaţiei geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului şi a cerinţelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale, precum şi elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.
"Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie şi Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menţine România pe drumul spre a deveni prima ţară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile şi fără emisii de carbon. Suntem încântaţi să intrăm în această nouă etapă a parteneriatului nostru cu Nuclearelectrica şi RoPower, pe măsură ce ne concentrăm pe următorii paşi practici în vederea dezvoltarii unei centrale electrice NuScale VOYGR-6 SMR în România", a declarat John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale.
Prezentată pentru prima dată de preşedintele SUA, Joe Biden, ca parte a Parteneriatului său pentru infrastructură şi investiţii globale, în iunie 2022, începerea acestor lucrări reprezintă un progres de referinţă între NuScale şi Nuclearelectrica, care vizează dezvoltarea primelor SMR în Europa pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor regionale de securitate energetică şi de decarbonizare.
Începerea etapei I de lucru urmează semnării, în iunie anul trecut, a unui Memorandum de Înţelegere între NuScale şi Nuclearelectrica pentru a începe efectuarea de studii de inginerie, revizuiri tehnice şi activităţi de autorizare şi de obţinere a licenţelor pentru proiect.
NuScale Power (NYSE: SMR) a dezvoltat tehnologia nucleară a reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) pentru a furniza energie pentru producerea de energie electrică, încălzire urbană, desalinizare, producţie de hidrogen la scară comercială şi alte aplicaţii de căldură de proces.
Un modul NuScale Power (NPM) poate genera 77 de megawaţi de energie electrică (MWe) şi poate fi adaptat pentru a satisface nevoile clienţilor. Înfiinţată în anul 2007, NuScale are sediul central în Portland, Oregon, şi deţine birouri în Corvallis, Oregon, Rockville, Maryland, Charlotte, Carolina de Nord, Richland, Wash. şi Londra, Marea Britanie.
Nuclearelectrica deţine Centrala Nucleară Cernavodă, care operează cele două unităţi nucleare CANDU, fiecare cu o capacitate instalată de 700 MW, şi Fabrica de Combustibil Piteşti, unde se produc fasciculele de combustibil.
Compania contribuie cu peste 18% din energia nucleară în producţia totală de energie şi cu 33% în producţia totală de energie fără CO2 din România.