Romanii cu credite in franci elvetieni ar putea sa le plateasca la cursul vechi. Ce sentinta DEFINITIVA a dat un tribunal
Premiera in justitie in cazul romanilor cu imprumuturi in franci elvetieni. Tribunalul Gorj a decis definitiv intr-un caz, inghetarea cursului de schimb valutar la valoarea la care a fost semnat contractul.
Solutia a fost data intr-un proces al unei familii impotriva Piraeus Bank, iar institutia este obligata acum sa le restituie oamenilor sumele platite in plus, din cauza dublarii si chiar a triplarii cursului de schimb leu-franc. Este prima data cand o instanta din Romania da o astfel de solutie, printr-o hotarare definitiva - adica ea nu mai poate fi atacata decat in cazuri exceptionale si este executorie, sustin avocatii.
Practic, Tribunalul Gorj a anulat o clauza din contract, pe care a considerat-o abuziva. Familia care a dat in judecata banca are parte de inghetarea cursului de schimb valutar franc - leu, iar toate ratele de acum incolo le va plati la valoarea francului de la data incheierii contractului. Asta inseamna 2,2 lei pentru un franc, fata de 4,24 de lei cat este acum, ori 4,5 cat a fost la inceputul anului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La inceputul creditului luat in 2008, oamenii nu au platit nimic timp de 6 luni, pentru ca era un credit promotional. Dupa primele 6 luni, timp de 3 ani au platit insa dobanzi de 500 de lei pe luna. Apoi, creditul a intrat in etapa normala, cand se platea si din principal,1.200 de lei rata lunara, care a ajuns usor-usor la peste 2 mii de lei pe luna.
Avocatii din proces au atacat tocmai clauza de risc valutar, care permitea aceasta fluctuatie nelimitata a cursului de schimb franc-leu. Instanta a decis definitiv ca este o clauza abuziva.
Adrian Cuculis, avocat: "Aceasta clauza de risc valutar este abuziva, iar imprumutatul va trebui sa primeasca in urma unui calcul pe care banca este obligata sa-l faca toate sumele de bani care depasesc practic acel curs din 2008."
Iar in 2008 un franc elvetian valora 2,2 lei. Acum, cursul oficial este de 4,2 lei, dar in luna ianuarie a urcat si la 5 lei. Toate ratele platitie deja vor fi recalculate la cursul din data acordarii, astfel ca oamenii ar trebui sa recupereze cateva mii de franci. In plus, in urmatorii 13 ani, ramasi din plata imprumutului, ratele vor fi la jumatate. Banca riposteaza.
"In cazul la care va referiti, solutia definitiva a Tribunalului Gorj este singulara si va face obiectul unor potentiale cai de atac, mai ales in contextul in care instanta de fond a dat castig de cauza bancii in privinta cursului de schimb.", a transmis Piraeus Bank.
Institutia financiara sustine ca, dupa 15 ianuarie 2015, cand a crescut cursul francului, a incercat sa gaseasca solutii pentru fiecare client. Ce impact va avea hotararea pentru procesele aflate pe rol?
Adrian Cuculis, avocat: "Decizia de marti vine in primul rand ca un semn de intrebare in ceea ce priveste activitatea bancara. Fiindca asa cum acest reclamant a castigat inghetarea cursului si restiturirea banilor, altii, in plus, sunt mii, zeci de mii la nivel de tara si cu alte banci care au acest tip de clauza in contract care nu este reglementata."
In procesele asemanatoare, daca avocatii fac referire la hotararea de la Gorj, judecatorii pot lua in calcul solutia respectiva.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, rate, banci, contract, sentinte, franci elvetieni,
Dată publicare:
19-05-2015 12:42