Romanii cu credite in franci elvetieni ar putea sa le plateasca la cursul vechi. Ce sentinta DEFINITIVA a dat un tribunal

×
Codul embed a fost copiat

Premiera in justitie in cazul romanilor cu imprumuturi in franci elvetieni. Tribunalul Gorj a decis definitiv intr-un caz, inghetarea cursului de schimb valutar la valoarea la care a fost semnat contractul.

Solutia a fost data intr-un proces al unei familii impotriva Piraeus Bank, iar institutia este obligata acum sa le restituie oamenilor sumele platite in plus, din cauza dublarii si chiar a triplarii cursului de schimb leu-franc. Este prima data cand o instanta din Romania da o astfel de solutie, printr-o hotarare definitiva - adica ea nu mai poate fi atacata decat in cazuri exceptionale si este executorie, sustin avocatii.

Practic, Tribunalul Gorj a anulat o clauza din contract, pe care a considerat-o abuziva. Familia care a dat in judecata banca are parte de inghetarea cursului de schimb valutar franc - leu, iar toate ratele de acum incolo le va plati la valoarea francului de la data incheierii contractului. Asta inseamna 2,2 lei pentru un franc, fata de 4,24 de lei cat este acum, ori 4,5 cat a fost la inceputul anului.

La inceputul creditului luat in 2008, oamenii nu au platit nimic timp de 6 luni, pentru ca era un credit promotional. Dupa primele 6 luni, timp de 3 ani au platit insa dobanzi de 500 de lei pe luna. Apoi, creditul a intrat in etapa normala, cand se platea si din principal,1.200 de lei rata lunara, care a ajuns usor-usor la peste 2 mii de lei pe luna.

Avocatii din proces au atacat tocmai clauza de risc valutar, care permitea aceasta fluctuatie nelimitata a cursului de schimb franc-leu. Instanta a decis definitiv ca este o clauza abuziva.

Citește și
monede
ANPC cere bancilor sa taie 25% din datoriile celor cu credite in franci. Protestele "rata in monede" starnesc primele reactii

Adrian Cuculis, avocat: "Aceasta clauza de risc valutar este abuziva, iar imprumutatul va trebui sa primeasca in urma unui calcul pe care banca este obligata sa-l faca toate sumele de bani care depasesc practic acel curs din 2008."

Iar in 2008 un franc elvetian valora 2,2 lei. Acum, cursul oficial este de 4,2 lei, dar in luna ianuarie a urcat si la 5 lei. Toate ratele platitie deja vor fi recalculate la cursul din data acordarii, astfel ca oamenii ar trebui sa recupereze cateva mii de franci. In plus, in urmatorii 13 ani, ramasi din plata imprumutului, ratele vor fi la jumatate. Banca riposteaza.

"In cazul la care va referiti, solutia definitiva a Tribunalului Gorj este singulara si va face obiectul unor potentiale cai de atac, mai ales in contextul in care instanta de fond a dat castig de cauza bancii in privinta cursului de schimb.", a transmis Piraeus Bank.

Institutia financiara sustine ca, dupa 15 ianuarie 2015, cand a crescut cursul francului, a incercat sa gaseasca solutii pentru fiecare client. Ce impact va avea hotararea pentru procesele aflate pe rol?

Adrian Cuculis, avocat: "Decizia de marti vine in primul rand ca un semn de intrebare in ceea ce priveste activitatea bancara. Fiindca asa cum acest reclamant a castigat inghetarea cursului si restiturirea banilor, altii, in plus, sunt mii, zeci de mii la nivel de tara si cu alte banci care au acest tip de clauza in contract care nu este reglementata."

In procesele asemanatoare, daca avocatii fac referire la hotararea de la Gorj, judecatorii pot lua in calcul solutia respectiva.

 

Citește și...
Proteste de amploare la Zagreb din cauza cursului franc - kuna:
Proteste de amploare la Zagreb din cauza cursului franc - kuna: "Sclavi ai bancilor, uniti-va!"

Cursul francului elvetian, care a tot crescut, i-a adus la capatul rabdarii si pe croatii care au imprumuturi in aceasta valuta.

ANPC cere bancilor sa taie 25% din datoriile celor cu credite in franci. Protestele
ANPC cere bancilor sa taie 25% din datoriile celor cu credite in franci. Protestele "rata in monede" starnesc primele reactii

"Nicio banca din Romania nu si-a avertizat clientii despre riscul la care se expun pastrandu-si creditele in franci elvetieni". Iata concluzia Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor, dupa o analiza a contractelor semnate de oameni.

Solutia FMI pentru criza francilor din Romania. Ce spun reprezentantii fondului despre legea falimentului personal
Solutia FMI pentru criza francilor din Romania. Ce spun reprezentantii fondului despre legea falimentului personal

Fondul Monetar International recomanda adoptarea legii falimentului personal si discutii intre BNR, banci si imprumutati, drept solutii la criza francilor elvetieni. Asta le-au spus expertii internationali, luni, parlamentarilor.

Recomandări
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”

„Petrolul roșu”, partea a II-a. România are o istorie spectaculoasă în industria petrolieră. Am fost pionieri în extracția țițeiului, în rafinare și în utilizarea combustibililor în iluminat sau transport.

SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei că se va confrunta cu „consecinţe catastrofale”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi
Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi

Peste 50 de milioane de italieni au fost chemați, duminică, la vot, pentru a-și alege parlamentarii, iar observatorii se așteaptă ca extrema dreaptă să câștige în forță și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi.