Romanii au inceput sa investeasca iar in imobiliare. Cum se explica cresterea de 23% din 2014
Romanii incep din nou sa-si cumpere case si apartamente. Dovada ca in prima jumatate de an avem o crestere de 8% a numarului de tranzactii pe piata imobiliara.
Datele vin de la Agentia Nationala de Cadastru. Intre timp si numarul constructiilor creste simtitor.
In 2014, romanii au incheiat cu 8% mai multe contracte de vanzare-cumparare pentru imobile, fata de primele luni din 2013.
Asta inseamna 23% in plus fata de 2012. Este primul salt semnificativ constatat de la inceputul crizei imobiliare din 2008. Cel mai bine se vand apartamentele de 2 si 3 camere, potrivit Fondului de Garantare care primeste cate 140 de cereri pentru "Prima Casa" pe zi. Revenirea se constata insa si la cartierele rezidentiale.
Cum poate fi explicata aceasta crestere a tranzactiilor? Pretul locuintelor e mult mai mic decat in 2008, in unele cazuri chiar s-a injumatatit. Creditarea s-a relaxat si ea, potrivit datelor BNR. In plus, multi romani au pus bani deoparte in anii de criza si acum au din nou curaj sa-i investeasca. Asta se vede si dupa explozia cu 40% in statistici a numarului de extrase pentru carte funciara - necesare la semnarea precontractelor.
Un caz aparte este piata de lux, unde preturile sunt infuentate de alti factori.
Cea mai scumpa cladire scoasa la vanzare pe site-urile de imobiliare de la noi - proprietarul cere 7,5 milioane de euro pe ea - a fost construita in 1880 ca sediu de banca, a fost din nou banca in anii 2000 si are 38 de camere plus o curte interioara de 1.200 de metri patrati.
E drept ca la acelasi pret, in anii de boom imobiliar, putea fi cumparata o vila cu 8 camere, piscina si ceva teren, nicidecum o casa cu istorie si arhitectura clasica.
Daca vreti sa investiti intr-o locuinta trebuie sa aveti grija ca actele sa fie autentice si sa le verificati impreuna cu un jurist. Structura de rezistenta a cladirii este urmatorul pas - puteti incepe cu lista imobilelor cu risc seismic, publicata de primarii.
Istoricul curat al apartamentului la intretinere si in cartea imobilului de la asociatiile de proprietari este si el o conditie esentiala. Nu in ultimul rand intrebati viitorii vecini de starea conductelor si a infrastructurii pentru utilitati.
Pentru prima data dupa multi ani si preturile sunt in usoara crestere, potrivit unor surse din randul notarilor, insa Institutul National de Statistica va anunta oficial procentul scumpirilor abia luna viitoare.