Românii au împrumutat statul cu o sumă record. Dobânzile pe care le oferă prin Ministerul de Finanțe

bani
Shutterstock

Ministerul Finanţelor (MF) a atras aproape 1,7 miliarde lei şi peste 311 milioane euro prin cinci emisiuni de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS), în cadrul celei de-a patra oferte publice derulată în acest an pe piaţa de capital.

Aceasta este cea mai mare sumă atrasă de Ministerul Finanțelor printr-o ofertă publică de vânzare de titluri de stat Fidelis. Numărul de ordine de subscriere plasate a atins un record de peste 20.300, fiind pentru prima dată când este depăşit pragul de 20.000 de ordine.

Donatorii de sânge au cumpărat titluri de stat Fidelis în valoare de 202 milioane lei, la o dobândă de 6,8% p.a. Prin intermediul celor 18 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie aproape 35 miliarde lei (7,1 miliarde euro).

„Ministerul Finanţelor (MF) a atras aproape 1,7 miliarde lei şi, respectiv, peste 311 milioane euro (valori însumând peste 3,2 miliarde lei – 650 milioane euro), prin a patra ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti”, anunţă BVB într-un comunicat.

Românii au investit sume record în titlurile de stat

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank Romania,BCR, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 11 participanţi eligibili.

Citește și
bani
Românii pot împumuta statul cu dobânzi de 6,85% pe an. Oferta este limitată și începe pe 10 iunie
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

„Pentru a doua oară în acest an, au fost investite sume record pentru emisiunile Programului FIDELIS. Cele peste 230.000 de subscrieri în titlurile de stat FIDELIS de până acum se integrează perfect în dinamica investiţiilor persoanelor fizice pe piaţa de capital şi reuşesc să atragă surse importante de finanţare pentru statul român. Instrumentele oferite în cadrul acestui program sunt îmbunătăţite constant pentru a ne adapta cerinţelor investitorilor. În ceea ce priveşte componenta socială, ne mândrim cu cei peste 11.000 de donatori-investitori care au subscris până acum peste 1,4 miliarde lei. Ca element de noutate, această ediţie, în afară de instrumentul dedicat donatorilor, a adus scadenţa de 5 ani, pentru cei ce urmăresc investiţii de lungă durată, cu risc minim şi dobândă competitivă”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

BVB precizează că atragerea unei sume record de peste 3,2 miliarde lei demonstrează încrederea investitorilor români în stabilitatea şi perspectivele economice ale ţării noastre.

”Interesul în creştere al investitorilor a fost vizibil şi în numărul de ordine de subscriere, care a depăşit în premieră pragul de 20.000. Această realizare consolidează parteneriatul dintre statul român şi piaţa de capital şi subliniază importanţa diversificării portofoliului de investiţii. Prin intermediul titlurilor de stat Fidelis, investitorii au acces la o clasă de active stabilă şi cu randament atractiv, contribuind astfel la dezvoltarea economiei româneşti”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Dobânzile atractive şi gradul ridicat de recurenţă al acestui produs sporesc încrederea investitorilor, iar aşteptarile globale de temperare a dobânzilor de referinţă au susţinut volumele în creştere pentru ediţiile recente, spune Vlad Pintilie, directorul general Adjunct al BT Capital Partners.

„Ministerul Finanţelor a demonstrat încă o dată că România este o destinaţie atractivă pentru investiţii, suma totală de peste 10 miliarde lei atrasă în acest an reprezentând aproape o treime din suma totală atrasă în ultimii cinci ani. Cele două recorduri stabilite în acest an, în ediţiile din aprilie şi august, de peste 3 miliarde lei fiecare, reprezintă o creştere importantă faţă de anii precedenţi şi subliniază succesul continuu al programului Fidelis. Felicităm Ministerul Finanţelor pentru această realizare, sindicatul de brokeri care a intermediat oferta şi partenerul emisiunii Rock FM pentru contribuţia la promovarea programului şi la creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la importanţa investiţiilor în titlurile de stat şi a donării de sânge”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 8 – 20 august, românii au plasat un număr record de ordine de subscriere, de 20.309, atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro.

Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile.

În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

„Emisiunile Fidelis au un rol esenţial în atragerea populaţiei către piaţa de capital, oferindu-le o oportunitate accesibilă, cu un grad crescut de siguranţă, pentru plasarea economiilor. BCR este partener pe termen lung în acest demers, iniţiat de Ministerul Finanţelor şi BVB, şi ne bucurăm că împreună putem să creştem o comunitate de investitori activi şi bine informaţi. De altfel, prin achiziţia de titluri de stat, cetăţenii contribuie direct la finanţarea bugetului de stat şi la proiectele mari de infrastructură. Vorbim despre o implicare activă în economia naţională, mai departe de dezvoltarea educaţiei investiţionale în rândul populaţiei”, a declarat Andrei Ionuţ Popescu, director executiv Pieţe Financiare BCR.

Articol recomandat de sport.ro
Guvernul a găsit 100 de milioane € pentru un stadion nou! Proiectul SF devine realitate
Guvernul a găsit 100 de milioane € pentru un stadion nou! Proiectul SF devine realitate
Citește și...
Donezi sânge și beneficiezi de scăderea de zece ori a pragului minim de subscriere la titlurile de stat. Anunțul MF
Donezi sânge și beneficiezi de scăderea de zece ori a pragului minim de subscriere la titlurile de stat. Anunțul MF

Ministerul Finanţelor lansează joi o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populaţie, în care vor fi menţinute condiţiile speciale pentru donatorii de sânge, a anunţat instituţia, printr-un comunicat.

Românii pot împumuta statul cu dobânzi de 6,85% pe an. Oferta este limitată și începe pe 10 iunie
Românii pot împumuta statul cu dobânzi de 6,85% pe an. Oferta este limitată și începe pe 10 iunie

Românii pot cumpăra, începând de luni, 10 iunie, titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%, informează Ministerul Finanţelor.

Statul împrumută din nou de la popor. Care este câștigul pentru 1.000 de lei investiți în trei ani, în titluri de stat
Statul împrumută din nou de la popor. Care este câștigul pentru 1.000 de lei investiți în trei ani, în titluri de stat

Pentru a face rost de bani, repede și sigur, statul se împrumută iar de la populație, după ce anul trecut a atras în acest fel o sumă record - peste 20 de miliarde de lei.

Recomandări
Ploi torențiale în România. Zonele pentru care ANM a emis Cod Portocaliu și Cod Galben | HARTĂ
Ploi torențiale în România. Zonele pentru care ANM a emis Cod Portocaliu și Cod Galben | HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare Cod Portocaliu de ploi torenţiale, valabilă până sâmbătă după-amiaza în nouă judeţe.

Reacția MAE după ce Rusia a bombardat o navă ucraineană lângă România. „O escaladare fără precedent a războiului”
Reacția MAE după ce Rusia a bombardat o navă ucraineană lângă România. „O escaladare fără precedent a războiului”

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm atacul forţelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră, considerând că reprezintă o escaladare fără precedent.

Detaliu șocant apărut în cazul crimelor din Constanța. Ororile la care ar fi fost supuși copiii iubitei Șacalului
Detaliu șocant apărut în cazul crimelor din Constanța. Ororile la care ar fi fost supuși copiii iubitei Șacalului

Ministrul de Interne a cerut Poliției un raport complet despre cum s-a intervenit în cazul celor două femei care au căzut victime celui poreclit Șacalul.