Romanii ar putea scapa de cele mai enervante comisioane ale bancilor. Cati bani pierzi in fiecare luna din contul tau
Din toamna dispar o parte dintre comisioanele pe care orice roman le plateste bancilor pentru cel mai banal cont curent. Asta prevede un proiect de Ordonanta, care transpune o directiva europena.
Aceasta cere ca unele servicii simple sa fie gratuite, de la deschiderea si alimentarea contului, la platile facute din el.
Proiectul propus de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor elimina cateva comisioane importante.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Sunt 3 categorii de servicii care nu vor fi taxate sau vor avea comision zero: deschiderea, administrarea si inchiderea unui cont de plati, retrageri de numerar atat la ghiseu cat si la bancomate si operatiuni de plata printr-un card de plata", spune Bogdan Pandelica, pres.ANPC.
In prezent, comisioanele de deschidere si de inchidere a contului curent se platesc o singura data, dar cel de administrare se plateste luna de luna. In plus, unele banci taxeaza clientul chiar si pentru simplul faptul ca i-a intrat salariul in cont sau daca retrage bani de la ghiseu pentru ca s-a stricat bancomatul.
"Majoritatea bancilor percep acest comision de administrare cont curent, care poate sa fi intre 2,5 - 5 lei pe luna, la fel comisioane unele banci chiar de depunere numerar in contul curent, si toate bancile comision de retragere numerar din contul curent la ghiseul bancii care poate sa fie 1 la suta minim 15 lei de exemplu, la una dintre banci”, spune Irina Chitu, director FinZoom.
Este adevarat ca nu pot fi eliminate toate comisioanele, dar noua reglementare va limita numarul lor si va impune niste valori maxime.
"Numarul de servicii totale comisionate va fi de 15, cu niste comisioane comparabile si rezonabile la nivelul Uniunii Europene", explica Bogdan Pandelica, pres.ANPC.
Reprezentantii bancilor spun ca studiaza deja modul in care vor aplica noua reglementare, care este obligatorie fiind ceruta de o Directiva europeana. Proiectul trebuie adoptat pana cel tarziu in luna septembrie.