Romania - un exemplu pentru Ungaria, dar inca vulnerabila la criza euro, potrivit Financial Times
Romania pare sa navigheze "pe drumul cel bun", insa nu poate face mare lucru in privinta riscurilor externe, se arata intr-un comentariu aparut joi pe blogul Financial Times.
Romania, vazuta de FT si Capital Economics Londra: Un exemplu pentru Ungaria, dar vulnerabila la criza euro
La randul lor, analistii Capital Economics Londra sugereaza ca Budapesta ar trebui sa ia exemplu de la Bucuresti.
BNR a redus joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, dupa o decizie similara in noiembrie, la ultima sedinta din 2011.
"Nervozitatea investitorilor in privinta Ungariei submineaza increderea in intreaga regiune, iar Bucurestiul isi asuma anumite riscuri in ceea ce priveste cursul de schimb.
Insa tinand cont de cresterea leului in raport cu euro de la scaderea din noiembrie, BNR a luat probabil decizia potrivita, in contextul scaderii inflatiei si incetinirii cresterii economice", potrivit comentariului aparut pe blogul Financial Times.
Leul a fost anul trecut cea mai solida moneda din Europa Centrala si de Est, depreciindu-se cu numai 2% pe ansamblul lui 2011 in raport cu euro, iar inflatia a scazut in septembrie si noiembrie la minime istorice dupa 1990, de aproximativ 3,4%.
Totodata, economistii considera ca BNR are spatiu de manevra pentru noi reduceri "modeste" ale dobanzii cheie in urmatoarele luni, din moment ce inflatia ar trebui sa ramana pe un trend descendent.
Cititi mai multe despre acest subiect pe www.incont.ro!