România ar putea exporta ouă pe fondul cererii uriașe din SUA, dar procedurile sunt de durată. Turcia are deja contracte
Pe fondul crizei de ouă din Statele Unite apar oportunități de export, inclusiv pentru țara noastră. Producem mai mult decât consumăm și am putea profita de ocazie.
Turcii, de exemplu, au încheiat deja contracte pentru zeci de milioane de tone. Deocamdată, noi exportăm peste Ocean, doar carne de pasăre congelată şi semipreparate.
Rafturile cu ouă din magazinele americane sunt mai mult goale, din cauza gripei aviare care a scăpat de sub control. Acolo unde încă se mai găsesc, se vând raţionalizat, cu prețuri uriașe.
12 ouă au ajuns să coste, în medie, aproape 5 dolari, adică echivalentul a 25 de lei.
Cumpărătoare: „Am fost ieri la magazin și am fost chiar șocată să văd că o duzină de ouă este 9,26 dolari. Este cu adevărat șocant!”
Unele țări au văzut imediat oportunitatea, așa că s-au angajat să le trimită americanilor ouă din producțiile lor. Turcia, de pildă, a încheiat deja contracte pentru zeci de milioane de tone.
Și România ar putea exporta, spun cei din industrie, mai ales pentru că avem de unde. Există discuții legate de export între autoritățile de la noi și cele din America, dar procedurile sunt de durată.
Constantin Stafie, reprezentantul Uniunii Crescătorilor de Păsări din România: „Este posibil să trimitem carne de pasăre peste Ocean. Inclusiv ouă, de ce nu. Dacă prinzi un contract ferm, normal. Decât să-l vinzi în România la 50 de bani la poarta fermei, dacă poți să-l dai la 1 RON și după aia să ajungă la 2 lei în America, cu tot cu transport, cu tot ce înseamnă logistică și infrastructură, atunci normal că îl dai.”
Potrivit Institutului Național de Statistică, România a exportat anul trecut peste 28.000 de tone de ouă - cele mai multe în stare proaspătă, dar și unele fierte sau conservate. Cele mai importante piețe pentru noi la acest capitol sunt Italia, unde am trimis cele mai multe - peste 13.000 de tone, doar în 2024. Urmează în top Germania și Bulgaria, fiecare cu aproape 4.000 de tone.
Exportăm, în schimb, mai multă carne de pasăre, pentru că ne acoperim fără probleme consumul şi avem şi de dat.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Peste 180 de milioane de pui din România pleacă la export. Din discuțiile pe care le-am avut la Comisia Europeană, am deschis foarte multe piețe. Vorbim de două piețe importante. Franța și Germania importă pui românesc din România.”
Potrivit celor din industrie, piața de profil ar putea ajunge la milioane de euro, dacă am avea şi infrastructura necesară.