Prețurile din România calculate în euro vor fi afișate în lei. Cine va câştiga


Ultimul update: Duminica 10 Februarie 2019 10:25
Data publicarii: Duminica 10 Februarie 2019 07:27
Categorie: Stiri Economice

Plățile la apartamente, mașini și servicii care sunt calculate și afișate acum în euro, vor fi exprimate în lei. Ministerul de Finanțe a făcut anunțul, dar nu a precizat și când va intra în vigoare măsura.

Consumatorii vor avea, însă, de câștigat, spun analiștii, pentru că nu mai pierd bani din conversia valutară și nici din fluctuațiile de curs.

Deşi comercianţii şi prestatorii de servicii din România nu au voie să încaseze euro, ci doar lei, există numeroase bunuri, cum ar fi maşinile şi casele, la care preţurile se calculează în euro. În momentul plăţii, se face conversia valutară la cursul la zi. În acest moment, cumpărătorii au de pierdut la schimbul valutar şi la fluctuaţiile cursului.

Să luăm, de exemplu, o casă de 100.000 de euro. Astăzi, conform cursului BNR, cumpărătorul va plăti 474.450 lei. Însă, dacă ar merge să cumpere euro, diferenţa de la casele de schimb valutar ar fi de peste 14.000 de lei.

În cazul unei maşini de 20.000 de euro, diferenţa dintre cursul oficial şi cel de vânzare este de 2800 de lei.

Fluctuaţiile de curs pot reprezenta o altă pierdere pentru cumpărător. Să luăm diferenţa de curs din noiembrie anul trecut faţă de luna asta. La o casă de 100.000 de euro, un român ar plăti cu 8350 de lei mai mult. La o maşină, 1670 de lei. Ministrul Finanţelor vrea să oblige comercianţii să afişeze preţurile în lei.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Este un lucru pe care l-am ridicat în discuția cu domnul guvernator, pentru că, din punctul meu de vedere, trebuia foarte clar acest lucru clarificat: în România, prețurile sunt exprimate în lei, eventual poate fi pus echivalentul, dar nu cum este din păcate astăzi, pentru că o astfel de abordare duce, într-adevăr, la slăbirea leului."

Aurelian Dochia, doctor în economie: "La o fluctuaţie de la o zi la alta nimeni nu poate să urmărească atât de rapid variaţiile astea şi sunt şi extrem de costisitoare pentru cineva să schimbe preţurile de la o zi la alta."

Astfel că în unele cazuri importatorii de autoturisme, prestatorii de servicii, investitorii din imobiliare ar putea să piardă din diferenţă de curs, dacă nu vor reuşi să-şi schimbe preţurile în timp util.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Dosarul retrocedărilor de plaje. Instanţa supremă confiscă 1 milion de € de la Cristi Borcea
Val de revoltă. Suma pentru care o gravidă ar fi vrut să-și vândă copilul pe Facebook
VIDEO PROTVPLUS.RO