Pretul petrolului, la cele mai mici valori din ultimii 12 ani. Ieftinirile la care ne putem astepta in perioada urmatoare
Pretul international al petrolului a coborat luni la cele mai mici valori din ultimii 12 ani, adica la aproximativ 28 de dolari, pe baril. Asta inseamna, ca putem spera la scaderea preturilor la pompa, dar si la ieftinirea unor servicii de transport.
Concurenta dintre marile tari exportatoare si ridicarea sanctiunilor impotriva Iranului vor tine preturile jos inca multa vreme, spun analistii.
Atat cat a tinut prosperitatea, pretul petrolului a urcat incontinuu. Ajunsese la maximum 145 de dolari pe baril in iulie 2008 - varful boom-ului economic. A venit criza si o scadere de 100 de dolari in doar 6 luni. N-a durat mult depresia si timp de 4 ani au tot fost miscari in jurul cotatiei de 100 de dolari. Din vara lui 2014 insa avem o scadere serioasa. Azi a ajuns la valoarea din noiembrie 2003, 28 de dolari barilul, valoare care e de 5 ori mai mica decat maximul din 2008.
Asadar este posibil sa vedem reduceri de pret la transport, mai ales la biletele de avion ale companiilor low-cost, unde concurenta este foarte mare.
Pentru ca si pretul gazelor naturale se stabileste pe baza petrolului, este posibil ca peste 6 luni sa se ieftineasca si acestea.
Pierd doar companiile petroliere, care isi vor reduce investitiile in descoperirea de noi zacaminte si chiar este posibil sa inchida unele sonde care devin nerentabile.
La noi, preturile la pompa care in urma cu doi ani sarisera de 6 lei pe litrul de benzina, au coborat sub 5 lei si probabil vor continua sa scada.
Un litru de petrol abia scos din pamant costa acum 68 de bani. Asta e cotatia oficiala. Ca sa ajunga la pompa, petrolul e transportat, rafinat, aditivat si ambalat. Un litru de benzina costa astazi in Capitala 4,68 de lei. In aceasta valoare intra taxele - o suma fixa, indiferent de cotatii, deci statul nu are emotii si incaseaza 2,44 de lei pentru fiecare litru vandut. Pretul unui litru de benzina, curat, fara taxe, este: 2,24 de lei. Banii astia acopera costurile cu rafinarea, transportul, cheltuielile de marketing si vanzare, plus profitul.
Intrebarea este cat timp va ramane pretul titeiului la 30 de dolari sau mai jos? Destul de mult, spun analistii, din moment productia si exportul depasesc consumul. Iranul, iesit saptamana trecuta de sub sanctiunile internationale, a anuntat ca isi va majora exporturile cu cel putin 30 la suta. Vechiul sau adversar, Arabia Saudita, a inceput deja sa anunte noi reduceri de pret la titei.
Branko Terzic, Berkeley Research Group: "Vedem deja ca lupta pentru putere dintre Iran si Arabia Saudita se muta in zona livarilor de petrol."
Nici Rusia nu vrea sa reduca exporturile de petrol, pe care se bazeaza mare parte a veniturilor sale.