Pretul argintului a crescut cu 700% in ultimii ani, dar minele sunt inchise
Daca va gandeati ca vesela de argint mostenita de la bunici are mai mult valoare sentimentala, tare va inselati. Pretul argintului a crescut cu 700% in ultimii ani, iar metalul alb este tot mai cautat in bijuterii si case de amanet.
Desi Romania are rezerve de peste 1.000 de tone, nu putem profita de evolutia buna: toate minele ne sunt inchise.
Casele de amanet au inceput sa primeasca, pe langa aur, si obiecte din argint, iar cererea mare de pe piata este bucuria bijutierilor. Daca clientul vine cu argint vechi, obiecte purtate, rupte, folosite, poate lua 1 leu pe gram. Bijuterii il vand mai apoi cu 7 lei gramul.
Vanzarile de bijuterii din argint au crescut cu peste 15% de la inceputul anului, spun comerciantii din domeniu. Asta chiar daca pretul bijuteriilor din argint s-a dublat fata de anul trecut. Pe piata internationala metalul pretios s-a scumpit cu 150% in ultimele 12 luni.
Platim mai mult pentru bijuterii, pentru ca a crescut cererea pentru argint din partea industriei. Si atat companiile din industria electronica sau foto, dar si bijutierii cumpara de la bursa, unde pretul a avut o crestere exploziva. In Monetaria Statului se prelucreaza anual sase tone de argint.
In Romania nu se mai extrag aur si argint din 2006, iar rezervele noastre sunt estimate la aproximativ 1.600 de tone.
Citeste si:
S-a aflat cine e "copilul necunoscut" de pe Titanic dupa aproape 99 de ani
Cosmarul miresei. Ce viseaza Kate ca i se va intampla in timpul nuntii
Premiera. Cel mai puternic om al planetei ne arata certificatul de nastere