Premiera istorica pentru Romania. INS a anuntat ca PIB-ul a depasit 150 de miliarde de euro, in 2014
Produsul Intern Brut al Romaniei a depasit in 2014, pentru prima data, 150 de miliarde de euro, a anuntat vineri Institutul National de Statistica.
Economia a crescut cu aproape 3 procente. Spre deosebire de anii in care o ajutau exporturile, in 2014 principala sursa de crestere a fost consumul, semn ca romanii au inceput sa mearga mai des prin magazine.
Anul trecut salariul minim a crescut cu 100 de lei. Punctul de pensie cu 38 de lei. La stat salariul mediu s-a majorat cu 57 de lei, iar la firmele private cu 118 lei. Nu sunt cresteri spectaculoase si nu toata lumea a avut mai multi bani in buzunar.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Este insa o diferenta mare pentru economie. Cateva zeci de lei in plus cheltuite in fiecare luna de milioane de romani se aduna si se vad in consum.
Datele statistice arata ca anul trecut romanii au cumparat mai multa mancare. Vanzarile de alimente au crescut cu peste 7%, pare putin, dar este destul de mult. Cea mai mare crestere din ultimii 5 ani, chiar si-asa va mai dura pana cand vom vedea cosurile la fel de pline ca in 2008, inainte de criza financiara.
O crestere semnificativa, de peste 10%, au avut si vanzarile de bunuri nealimentare. De exemplu, anul trecut romanii au cumparat electrocasnice si electronice de peste 2 miliarde de euro.
Aceste produse vin insa din import. Iar in 2014, pentru prima data in multi ani, exporturile de bunuri produse in Romania n-au contribuit la cresterea economica. Nu pentru ca am vandut mai putine Dacii sau cereale in strainatate, ci pentru ca am cumparat mai multe produse fabricate in afara tarii.
Cresterea consumului si a exporturilor s-a vazut in schimb in industrie. Fabricile au produs mai mult. A crescut productia de calculatoare si de echipamente electrice, dar si cea de masini si mijloace de transport sau cea de tutun.
Singurul motor al economiei care nu functioneaza il constituie constructiile si asta pentru ca statul nu investeste. Daca statul ar fi investit in scoli, spitale sau autostrazi, economia ar fi crescut cu 4 procente in loc de 3, sustin specialistii.