Posibila tăiere a sporurilor nemulțumește bugetarii, care anunţă proteste
Se mărește lista sporurilor care ar putea fi tăiate odată cu aprobarea noului buget.
Ar putea rămâne fără unele beneficii angajații CFR și Metrorex, la fel și cei care primeau până acum sporuri de periculozitate sau de urbanism, conform unor surse politice.
După ce liderii coaliției de guvernare au anunțat luni alte tăieri pentru reducerea cheltuielilor, reacțiile nu au întârziat să apară.
Bugetarii, polițiștii și elevii anunță proteste pentru următoarele zile, iar sindicaliștii din sănătate amenință cu greva.
După anunțul că pensiile nu cresc în acest an, tichetele de vacanță nu se mai emit, iar multe sporuri și beneficii ar putea fi eliminate, sindicatele anunță proteste.
Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa: ”Nu ne arată decât că această echipă guvernamentală nu e ceea ce se aștepta și trebuie schimbată. Drept care, mesajul va fi tăierea Guvernului și vom face presiunile pe toate formele pe care le permite cadrul legislativ”.
Și sindicaliștii din sănătate sunt nemulțumiți că ar putea rămâne fără o parte din sporuri.
Leonard Bărăscu, președinte Federația SANITAS: ”Mișcările noastre sindicale nu se vor opri până nu vor fi certe chiar dacă va fi nevoie să ajungem la o grevă de solidaritate sau chiar la grevă”.
Se alătură protestelor și polițiștii.
Cosmin Andreica, președinte sindicat Europol: ”Dacă ar tăia de exemplu sporurile polițiștilor, salariul nostru ar fi de 575 de lei, cealaltă diferență de până la 2.500 de lei, 3.000 de lei, reprezintă sporuri, indemnizații sau majorări de care am beneficiat tot din cauza sau datorită elementului politic”.
Dacă studenții nu sunt de acord cu eliminarea călătoriilor gratuite cu trenul, elevii cer ca bursele școlare să fie incluse în bugetul de stat, ca să fie siguri că le vor primi.
Rareș Voicu, Consiliul Național al Elevilor: ”Am primit foarte multe mesaje în ultima perioadă de la elevi și părinți din țară care ne spuneau că bursele nu au fost plătite sau au niște cuantumuri absolut mizerabile, de 20 sau 30 de lei pe lună".
Economiștii spun că tăierea sporurilor sunt necesare pentru a evita un dezastru
În afară de sporul de 30% pentru angajații din prefecturi și indemnizația de hrană, sunt și alte categorii de sporuri și beneficii care ar putea fi tăiate.
Conform unor surse politice, la Guvern sunt discuții despre eliminarea beneficiilor pentru angajații Metrorex și CFR, scăderea sporurilor vătămătoare, sporul acordat angajaților care lucrează cu Programul Național de Dezvoltare Local sau sporul de urbanism.
Economiștii sunt de părere că aceste tăieri sunt necesare pentru a evita un dezastru economic, după pandemie.
Iar fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a comparat unele sporuri cu pensiile speciale. Spune că este un moment prielnic pentru reforma sistemului de salarizare de la stat, unde la fel ca în sistemul privat ar trebui să conteze performanța.
În acest moment, Guvernul nu vrea să își asume tăierea acestor sporuri și beneficii prin proiectul bugetului.
Modificările vor fi făcute în Parlament, prin amendamente propuse de coaliția de guvernare. Însă efectele vor fi aceleași pentru angajați, care vor primi mai puțini bani.
Sursa: Pro TV
Etichete: proteste, sporuri, greva, sindicate, taieri,
Dată publicare:
09-02-2021 18:12