Podgoriile vor da cel mai bun vin din ultimii 20 de ani. Ce mai spun proprietarii de crame

×
Codul embed a fost copiat

Toamnă a început să ne pună pe mese daruri pline de arome, printre care și carafa de tulburel ori paharul cu vin nou. Însă viticultorii s-au lovit și de grindină care a compromis, în unele zone, peste 60% din rod. 

Tot răul spre bine, spun totuși proprietarii de crame. Deși mai puțini, strugurii au avut mai mult tanin și zaharuri. Și dau cea mai bună calitate a vinului din ultimii 20 de ani.

190.000 de hectare cu viţă de vie au dat, în septembrie, mai degrabă stafide decât boabe de struguri. Iar ce a ieşit e atât de bun încât mulţi nu aşteaptă să se transforme în vin. Românii sunt singurii în lume care beau tulburel.

Licoarea opacă face deja ravagii în metabolism şi în raţiunea clienţilor, dar asta e dovada că tulburelul, la 6 lei litrul, evoluează în direcţia bună, spun vânzătorii din târg.

30.000 de litri de Feteasca Albă, încă la stadiul de tulburel, sunt la fermentat în acest tanc uriaş. Pentru cele peste 5 milioane de sticle îmbuteliate într-un an, fabricanţii foloseau producţia proprie de struguri, de pe 500 ha. Anul acesta, recolta a fost cu 30 la sută sub cea sperata, aşa că vor fi nevoiţi să cumpere materia primă.

Citește și
podgorie
Raiul degustatorilor de vinuri este in Alba. Fiecare casa are vinul ei, crama si etichete cu blazon

Ceea ce înseamnă, pentru vinul de masă, uşoare creşteri de preţ. Românii beau 20 de litri pe an, şi dau, în medie, 15 lei pe o sticlă. Însă pentru cramele premium, volumul scăzut nu e o problemă. Paradoxal, cramele mici din zona Prahova, cu 60 la sută din suprafeţe lovite de grindină, au cel cel mai bun an din ultimele două decenii.

Virgil Mândru: "Este un an foarte dificil. Am început rău în primăvară cu o gheață puternică. N-a mai rămas decât coarda, efectiv."

Reporter: "Cât aţi recoltat faţă de anul trecut?"

Virgil Mândru: "În jur de 40 la sută, deci faţă de unul normal e aproape un an calamitat. Dar în schimb e o calitate extraordinară."

Aici, vinul proaspăt se face în amfore de argilă; în fiecare sunt 250 de litri.

Albertus van der Merwe, vinificator: "Folosim doar cei mai buni struguri, aleşi manual, pentru această cramă. Pentru că în amfore nu avem control total al temperaturii, durează cam 12 zile să obţinem vinul."

Dan Dorneanu, vinificator: "O strălucire foarte vie, un violaceu intens. Sunt notele de prună uscată, un pic de magiun, un pic de prună uscată."

Prima şarjă din vinul nou a fost transferată din tancuri în butoaie din lemn de stejar.

De fapt, va trebui să fim chiar generoşi. Vinurile nobile noi, de serie limitată, vor pleca de la producători cu peste 100 de lei sticla. Le veţi găsi în restaurante - cel mult în magazine de specialitate - la preţ dublu sau triplu.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Competitia aromelor. Un vin alb demisec, marele castigator in cadrul unui concurs din Satu Mare
Competitia aromelor. Un vin alb demisec, marele castigator in cadrul unui concurs din Satu Mare

Producatorii de vinuri nobile din judetul Satu Mare au vrut sa impresioneze cu cele mai bune soiuri la un concurs cu o traditie de 19 ani. Aproape 70 de viticultori si 120 de sortimente de vin au asteptat verdictul juriului - unul extrem de exigent.

Raiul degustatorilor de vinuri este in Alba. Fiecare casa are vinul ei, crama si etichete cu blazon
Raiul degustatorilor de vinuri este in Alba. Fiecare casa are vinul ei, crama si etichete cu blazon

In judetul Alba, pe sute de hectare de dealuri inverzite localnicii cultiva soiuri alese de struguri din care scot un vin special.

Avem ce exporta. Anul acesta, productie de vin dubla fata de 2010. Ce soiuri predomina
Avem ce exporta. Anul acesta, productie de vin dubla fata de 2010. Ce soiuri predomina

Am avut un an cum rar se pomeneste, cu rod mult, sanatos, si dulce. Ne dau vestea zambind viticultorii care spun ca de mult n-au mai vazut atatia ciorchini in vii.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.