Liberalii au depus un proiect de modificare a Codului Fiscal, cu scaderi de impozite. Cei de la PSD nu sunt de acord

Dată publicare: 01-03-2017 19:22
Dată actualizare: 04-03-2017 07:09


Majorarea salariului minim la 1.450 de lei afecteaza mediul privat, sustine PNL, care propune alte masuri de relaxare fiscala.

Liberalii au depus un proiect de modificare a Codului Fiscal, care prevede scaderea impozitului pe venit, a impozitului pe profit, precum si a contributiilor sociale platite de companii. Dar cei de la PSD nu sunt de acord, cu o astfel de lege. Liderul PSD, Liviu Dragnea, propune TVA zero pentru locuinte si constructii destinate persoanelor fizice, dar si pentru servicii din agricultura.

Liderii PNL sustin ca majorarea salariului minim pe economie de la 1.250 la 1450 de lei, incepand de la 1 februarie 2017, are efecte negative, mai ales in mediul privat.

Raluca Turcan, presedintele interimar al PNL: "Mediul de afaceri, in special in zona IMM-urilor, este acum impovarat de costul pe forta de munca si este nestimulat pentru a da salarii mai mari fara sa scada numarul locurilor de munca."

Senatorii si deputatii liberali au depus o initiativa legislativa de modificare a Codului Fiscal. Ei propun reducerea cotei de contributii de asigurari sociale datorate de angajat si angajator de la 39,25% la 32,25%, reducerea cotei de impozitare a venitului de la 16% la 10% si reducerea cotei de impozitare a profitului de la 16% la 10%.

Florin Citu, senator PNL: "Incercam sa stopam hemoragia fortei de munca, dar si sa atragem capital strain. Pentru salariatul cu venitul minim pe economie de 1.450 de lei ar insemna un venit net de 54 de lei".

Initiatorii mai vorbesc si despre faptul ca tara noastra ar trebui sa tina pasul cu statele vecine. Bulgaria impoziteaza profitul cu 10%, iar ungurii - cu 9%. Cat priveste impactul bugetar al unor astfel de masuri, PNL sustine ca va fi unul pozitiv, de aproximativ 8 miliarde de lei anual.

Florin Citu, senator PNL: "Este un efect negativ la impozitul pe venit, dar este compensat prin efectul pozitiv de la reducerea de CAS si impozit pe profit. Deci, efectul net pentru bugetul Romaniei este de 8 miliarde de lei."

In acest moment, cei de la PSD nu sustin ideea opozitiei. Liviu Dragnea a depus, insa, un alt proiect prin care TVA-ul sa fie ZERO pentru locuinte si constructii destinate persoanelor fizice, dar si pentru servicii din agricultura.

Toate aceste discutii despre modificarea Codului Fiscal vin pe fondul avertismentului dat de Bruxelles Guvernului Romaniei, potrivit caruia tara noastra ar putea depasi, anul acesta, deficitul asumat de trei procente din Produsul Intern Brut.


VIDEO PROTVPLUS.RO