Avertisment după OUG pe taxe: ”Efectele asupra mediului de afaceri sunt devastatoare”
Reprezentanții patronatelor critică Ordonanţa de Urgenţă adoptată recent de către Guvern, prin care se introduc noi măsuri fiscal-bugetare ce urmează să fie aplicate chiar de la începutul anului 2019.
Aceștia avertizează că măsurile vor avea un impact devastator asupra întregii economii, efectele ei urmând să fie plătite de către toţi cetăţenii acestei ţări.
În acelaşi context, membrii Confederaţia Patronală 'Concordia' (CPC) consideră că actul normativ în cauză a fost modificat 'din mers', în doar două zile, ajustat discreţionar, fără motivarea necesităţii şi, mai ales, a urgenţei adoptării măsurilor respective.
"Este inadmisibil ca Ministerul Finanţelor Publice să iniţieze, iar Guvernul să adopte pe repede-înainte, după un trist simulacru de consultare publica şi dialog social, un act normativ de o asemenea importanţă, care modifică nu mai puţin de 45 de acte normative în vigoare la acest moment. Se instituie noi modificări ale Codului Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2019, prin 28 de puncte care se adaugă celor 236 modificări ale Codului Fiscal impuse pentru primele 11 luni din 2018.
Se introduce taxa pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită iniţial într-un mod insultător, populist şi arbitrar, "taxa pe lăcomie", care va fi plătită în situaţia în care media trimestrială a dobânzii ROBOR depăşeşte pragul de 2%, deşi această dobândă este stabilită de un număr redus de actori economici dintre cei cărora li se aplică taxa, prin mecanisme transparente, verificabile şi raportate la inflaţie, fără a fi determinată în mod subiectiv sau preferenţial", se arată în informarea CPC, potrivit Agerpres.
Totodată, patronatele reclamă impunerea a noi taxe în domeniul energetic, precum şi reglementările ce vizează Pilonul II de pensii.
"Companiile din energie electrică, petrol şi gaze vor plăti 2% din cifra de afaceri către ANRE, ceea ce reprezintă o majorare de 20 de ori a contribuţiilor financiare datorate către Autoritatea de Reglementare. Prin stabilirea preţului de 68 lei/MWh pentru cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili, în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022, este puternic afectată întreaga piaţă de energie şi se vulnerabilizează securitatea energetică a României, într-un moment complicat pe plan geopolitic şi economic.
Efectele asupra populaţiei sunt negative, pornind de la distorsionarea pieţei muncii, concedieri colective, creşterea costurilor pentru credite, şubrezirea sistemului de pensii publice, compromiterea definitiva a sistemului de pensii private: această Ordonanţă distruge Pilonul II de pensii, cu un cinism politicianist care periclitează viitorul generaţiilor ce vin şi transformă România într-o ţară impredictibilă, riscantă pentru investiţii pe termen mediu şi lung", susţin reprezentanţii Confederaţiei Patronale "Concordia".
Aceştia sunt de părere, de asemenea, că "se preconizează creşteri de preţuri la majoritatea produselor şi serviciilor, consecinţă a distrugerii mecanismelor de piaţă în cele mai importante sectoare ale economiei: energetic, financiar, telecom şi retail", iar "efectele asupra mediului de afaceri sunt devastatoare: creşterea fiscalităţii şi a birocraţiei, reducerea competitivităţii şi stoparea contractelor pentru export, îngreunarea implementării reformelor legislative, creşterea cheltuielilor de personal".
"Vin Sărbătorile, dar ele nu ne găsesc împreună, într-un efort comun de-a construi o ţară. Este momentul pentru o reală şi asumată cooperare între partenerii de dialog social, pentru a identifica acele soluţii economice şi legislative care să reinstaureze un climat de responsabilitate politică şi echilibru social. În calitate de organizaţie reprezentativă a mediului de afaceri, CPC face un apel la normalitate şi realism, pentru a opri degradarea ireversibilă a vieţii sociale şi economice din România", precizează patronatele.
Guvernul a adoptat, vineri, 21 decembrie 2018, proiectul de OUG privind măsurile fiscal-bugetare. Printre măsurile anunţate se află: înfiinţarea unui Fond de 310 milioane lei pentru dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare, plafonarea preţului pentru gaze naturale şi energie electrică la 68 de lei/MWh, în următorii trei ani pentru consumatorii casnici, impozitarea activelor bancare dacă ROBOR depăşeşte 2%, impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie, impunerea unei taxe de 3% pentru toate companiile din sectorul telecom, precum şi aplicarea unei taxe de 2% pentru jocurile de noroc.
Toate aceste prevederi ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.
Confederaţia Patronală Concordia (CPC) este confederaţia patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, înfiinţată în 2007, reunind cele mai puternice federaţii sectoriale din economia românească şi cuprinzând şapte dintre primele 10 companii după numărul de angajaţi şi cifra de afaceri.
CPC este singura organizaţie patronală din România afiliată la IOE - International Organization of Employers.