Parcarea in care un Mustang, un Rolls Royce si multe Mercedes-uri au fost lasate gaj. Avantajele si riscurile creditelor auto

Ultima actualizare: 29-06-2015 07:05

Creditele auto prind viteza in Romania, insa odata cu acestea apar si riscurile pentru cei care nu isi mai pot plati ratele. Vorbim de institutiile financiare care acorda imprumuturi rapide, dar cer in garantie masina personala.

Drept urmare mii de romani si-au lasat autoturismele in parcarile acestor companii pentru cateva mii de euro.

Romanii care nu vor sa se complice cu birocratia bancara sau pur si simplu nu mai pot lua credite au inceput sa bata la usile institutiilor financiare nebancare. Unele ofera, de pilda, imprumuturi in valoare de 75 la suta din pretul masinii. Autoturismul este lasat intr-o parcare, iar in 2 ore proprietarul primeste suma dorita.

Surprinzator, dar parcarea unei institutii care ofera credite auto este plina de masini de lux. Gasim un Mustang, Mercedesuri, chiar si un Rolls Royce.

Una dintre masini a fost adusa in Romania din Statele Unite. A fost cumparata de la licitatie cu 90 de mii de dolari, acum se afla in parcarea unei companii care ofera credite auto. Proprietarul a lasat-o pentru ca a avut nevoie de 15 mii de euro.

Companiile care ofera credite auto percep in fiecare luna un procent de pana la 6% din suma luata. Adica, la 1 mie de euro, platiti lunar 60 de euro in plus. Intr-un an ajungeti la 720 de euro in plus.

Reprezentantii unor companii sustin ca 1 la suta dintre cei care garanteaza cu masinile nu-si mai pot plati ratele. In cazul altor societati, ponderea sare de 5%. Cert este ca intr-un final masinile sunt vandute, chiar daca sumele imprumutate au fost foarte mici.

Cei care vor imprumuturi, dar nu pot sa-si lase masina in parcare, trebuie sa accepte un GPS pe masina. Deocamdata, solutia este la stadiul de idee.

Bogdan Lazar, director vanzari companie de creditare auto: "Este un credit acordat pana la 50% din valoarea autoturismului. Omul poate sa-si exercite dreptul de folosinta asupra propriei masini noi, urmarind printr-un sistem GPS ca acea masina sa nu paraseasca granitele Romaniei."

Potrivit BNR, in Romania sunt 170 de institutii financiar nebancare. Acestea au facut anul trecut un profit de peste 60 de milioane de euro. Doar cateva zeci ofera credite auto si au inceput sa se extinda din Bucuresti in orasele mari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO