715.000 de romani au ajuns restantieri la credite. Mesajul lui Mugur Isarescu si oferta unica a unei banci
Numarul restantierilor la banca a crescut cu 45.000 de persoane intr-un singur an, iar valoarea restantelor la creditele in franci elvetieni - cu o cincime in primele 3 luni ale acestui an.
Totusi, o singura banca le-a propus clientilor cu credite in franci o conversie insotita de o reducere cu aproape un sfert a datoriei. Bancile care nu fac la fel vor fi sanctionate de piata, crede guvernatorul BNR.
La sfarsitul primului trimestru numarul restantierilor a urcat la aproape 715.000 de persoane, iar numarul creditelor restante la peste 950.000, pentru ca unii datornici au si doua-trei credite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Grav este ca acest record negativ a fost inregistrat in pofida faptului ca bancile au vandut anul trecut zeci de mii de credite catre firmele de recuperare.
Socul valutar din ianuarie, cand francul elvetian s-a intarit brutal, a dus la cresterea masiva a restantelor in aceasta moneda. Astfel, restante in lei au crescut nesemnificativ, iar cele in euro cu mai putin de doua procente fata de finalul anului trecut. In schimb, restantele in franci au crescut cu peste 21 la suta.
In aceste conditii, oferta facuta de Banca Transilvania clientilor cu credite in franci pe care i-a preluat de la Volksbank are succes.
Omer Tetik, director general Banca Transilvania: "Pana acum am luat legatura cu peste 6.000, aproape 6.500 de clienti ai bancii, asta corespunde o cifra de 30 la suta din tot portofoliul."
Masura este vazuta cu ochi buni si la Banca Nationala.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "O banca da un exemplu pozitiv de impartire a poverii, principiul impartirii poverii intre creditor si debitor fiind sprijinit de Banca Nationala cu tarie, si Banca Transilvania da un exemplu pozitiv."
In afara conversiei in lei, clientii vor primi si o reducere a datoriei si restituirea unui comision controversat.
Omer Tetik, director general Banca Transilvania: "22,5 la suta reducere din expunerea totala si returnare comision de risc. In general rata lunara a clientului scade spre 35 - 40 la suta."
Banca Centrala ar dori ca si alte banci sa faca la fel, dar nu le poate obliga.
Mugur Isarescu: "In ce masura alte banci vor intelege acest exemplu pozitiv ramane de vazut. Piata ii va sanctiona oricum pe cei care, sa zic, dovedesc o anumita incapatanare."
Nici o alta banca nu a lansat o oferta similara, desi aproape toate au fost atacate in justitie, inclusiv de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.