Mugur Isarescu "a certat" bancile" pentru ca nu isi educa angajatii si clientii. "Credibilitatea a scazut"
In tara in care doar unul din 5 romani ar putea sa spuna ce este un card de credit, sau ce intelege prin dobanda ori inflatie, Guvernatorul BNR a certat bancile ca nu-si educa suficient nici clientii, nici angajatii.
Asta in conditiile in care sistemul bancar a ajuns la unul dintre cele mai mici niveluri de incredere din istoria recenta a Romaniei. Pana acum, insa, mai marii Bancii Centrale nu s-au aratat in prea multe ocazii interesati de educatia financiara. In paralel, exista tineri care incearca sa creeze aplicatii de gestionare a banilor, care sa-i faca pe romani mai chibzuiti.
George si Adrian sunt din Alba-Iulia si au creat o aplicatie care gestioneaza bugetul de cheltuieli prin simpla fotografiere, spun ei "inteligenta" a bonurilor fiscale.
Adrian Rosian, dezvoltatorul aplicatiei WhiteRCPT, programator: "Inteligenta pentru ca o data face OCR, Optical Caracter Recognition, dar mai apoi si interpreteaza ce reprezinta. Adica la sfarsitul lunii sau pe o perioada determinata in dashboardul tau ca utilizator vei avea atat cheltuiesc pe mancare, pe imbracaminte, pe iesiri."
De ce ai avea nevoie de un consilier financiar in buzunar?
Adrian Rosian, dezvoltatorul aplicatiei WhiteRCPT: "Poti sa gestionezi finantele, pot sa stiu cum imi mut dintr-o parte in alta cheltuielile, pot sa imi setez targeturi de economisire daca vreau."
Aplicatia este in faza de teste. Romanii au cel mai mic nivel de cunostinte financiare din Europa, potrivit tuturor studiilor din domeniu, din 2005 pana astazi.
La un studiu de acum 3 ani, de exemplu, doar 30% au stiut ca daca ai in cont 100 de lei cu dobanda 2%, in 5 ani vei strange peste 102 lei. Si mai putini, 20 de procente, au stiut ce este inflatia si ca daca e mai mare ca dobanda vei putea cumpara mai putine lucruri. Intrebarea despre cat de sigure sunt actiunile a fost imposibila pentru 95% dintre cei peste 2 mii de romani care au participat la sondaj. Guvernatorul BNR da vina pe banci .
"Educatia financiara trebuie sa inceapa chiar cu noi, bancherii, chiar si in conditiile date de acum, cu omul dvs. de la ghiseu. Omul dvs de la ghiseu trebuie sa fie educat si mai bine platit. Trebuie sa va cultivati clientii, iesiti din capcana litigiilor in instanta, trebuie sa gasiti metodele de a negocia cu clientii in interiorul bancii", a spus Mugur Isarescu.
Isarescu a subliniat ca exista toate datele pentru ca aceasta incredere sa fie recastigata, in conditiile in care sistemul bancar este foarte solid si are exces de lichiditate.
”E nevoie de a va recastiga credibilitatea dupa acesti ani, ea a scazut. Sunt toate datele pentru ca aceasta sa fie recastigata, in masura in care s-a pierdut (...)”, a declarat Isarescu.
Tot cu "trebuie" a vorbit si seful Guvernului, Sorin Grindeanu.
"Educatia financiar-bancara a populatiei e un domeniu in care trebuie sa facem mai mult. Scoala trebuie sa creasca nivelul de alfabetizare financiara", a spus premierul.
Desi media arata ca unul din 5 romani e educat financiar, la sat procentul scade si mai mult. Iar in randurile persoanelor in varsta sau cu studii putine e cel mai rau.