Ministrul Finanțelor anunță că pensiile vor crește cu mai mult de 5% în 2023. „Inflaţia este mult mai mare”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a spus că „există spaţiu şi mai există şi necesitate” pentru majorarea pensiilor anul viitor, însă nu a precizat niciun procent.
El a adăugat că decizia finală va fi luată în Coaliţie, potrivit Agerpres.
Ce a spus Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, despre majorarea pensiilor
„Nu am să mă pronunţ asupra procentului, ceea ce pot să vă spun este că există spaţiu şi mai există şi necesitate, iar decizia finală va fi luată în Coaliţie, pentru că trebuie aşezate în echilibru nevoia de compensare a pierderii de putere de cumpărare la mai multe categorii de cetăţeni, nu numai la pensionari”, a spus Câciu joi, la finalul şedinţei de Guvern, după ce a fost întrebat dacă există spaţiu pentru majorarea pensiilor cu 10% în 2023.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Legea actuală prevede o creștere a punctului de pensie cu 5%, însă potrivit ministrului Finanțelor majorarea din va fi una mai mare de atât, pentru că „inflaţia este mult mai mare decât cea care a fost în urmă cu un an, adică în 2020”.
Social-democrații vor ca punctul de pensie să fie majorat cu 10%, de la 1.586 de lei la 1.745 de lei, iar pensia minimă să ajungă de la 1.000 la 1.100 de lei. Impactul bugetar ar fi de 11 miliarde de lei.
Adrian Câciu a subliniat că trebuie să se ţină cont şi de posibilităţile financiare, dar şi de prognozele pentru anul viitor, care evoluează.
„Avem prognoza de vară acum, vedem cum va arăta prognoza de toamnă şi, pe de altă parte, celelalte priorităţi pe care statul trebuie să şi le păstreze. Avem de implementat PNRR, avem de făcut investiţii, avem partea de asigurare a resurselor pentru educaţie, pentru sănătate, pentru apărare şi lucrurile se vor pune toate pe masă. De asta nu am să mă refer la procent, pentru că procentul va fi decis. Oricum nu va fi cel pe care ni-l spune legea referitor la indexarea inflaţiei din urmă cu un an, pentru că este evident că ar fi din punctul meu de vedere şi incorect faţă de cetăţeni, care resimt o inflaţie mult mai mare decât cea care a fost în urmă cu un an, adică în 2020”, a adăugat Ministrul Finanţelor.