Guvernul renunta la impozitarea bacsisului dupa doar o saptamana. Cum isi recupereaza banii firmele sanctionate de ANAF

×
Codul embed a fost copiat

Impozitarea bacsisului care a intrat in vigoare in urma cu doar o saptamana va fi eliminata, a anuntat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Citeste si:

-►Firmele amendate de Fisc si-ar putea recupera banii
-► Din 2016 ar putea reveni impozitul forfetar
-► Ce asteptari are Teodorovici de la discutiile cu FMI

Asta inseamna ca va fi eliminata si obligatia de a emite un bon separat pentru banii lasati de client chelnerului, frizerului sau taximetristului. Decizia de a fost luata in urma unei intalniri a ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, cu reprezentantii patronatelor din turism si din taximetrie. In urma discutiilor s-a ajuns la concluzia ca actuala reglementare nu acopera toate situatiile. Eliminarea efectiva a prevederilor privind bacsisul va fi facuta de Parlament, atunci cand va dezbate Ordonanta de Urgenta numarul 8 prin care Guvernul a introdus aceste prevederi.

Ministrul Finantelor spera ca eliminarea impozitarii bacsisului sa devina efectiva de la 1 iunie. Pana atunci insa, localurile trebuie sa aplice actuala reglementare si sa dea bon pentru bacsis. Dupa 1 iunie patronii trebuie sa fie foarte atenti, pentru ca vor fi pastrate regulile privind inchiderea unitatilor care au diferente de bani in casele de marcat fata de sumele inregistrate.

Citește și
Mihai Tudose - AGERPRES
Ministrul Economiei crede ca ar trebui sa se renunte la impozitarea bacsisului: "Nu acolo era evaziunea"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

“Astazi (vineri - n.r.) am avut o discutie cu toti cei care reprezinta piata serviciilor hoteliere, restaurante, companii de taximetrie vis- a -vis de bacsis. Aceasta idee a plecat de la o solicitare a celor din piata inca din 2012 an de cand acest lucru s-a dorit pentru a solutiona acea situatie in care controlul venea si identifica in casele de marcat sume suplimentare fata de incasarile oficiale. Acesta a fost motivul pentru care a fost reglementat bacsisul. Azi am decis impreuna in urma unei discutii foarte constructive ca acest lucru ar trebui scos din Ordonanta care reglementeaza bacsisul pentru a evita situatiile neplacute in aplicarea acestuia pentru ca nu poti reglementa toate situatiile care se intalnesc zi cu zi. A fost o decizie comuna, a fost o solicitare din partea dansilor de a scoate acest bacsis din prevederea legala. Este scos definitiv”, a subliniat Teodorovici, relateaza Agerpres.

Ministrul Finantelor s-a intalnit vineri cu reprezentanti ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piata al livrarilor la domiciliu, dar si reprezentanti ai organizatiilor patronale si sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie cu care a discutat pe marginea prevederilor referitoare la impozitarea bacsisului. Ordonanta de Urgenta 8/2015 care defineste bacsisul si stabileste evidentierea acestui tip de venit pe bonul fiscal a fost publicata, in 28 aprilie, in Monitorul Oficial.

Din 2016 ar putea reveni impozitul forfetar

Ministerul Finantelor Publice a reluat discutiile cu mediul de afaceri privind impozitul forfetar si intentioneaza sa il introduca in Codul fiscal pentru a intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, anuntat vineri ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

"A fost si o discutie despre impozitul forfetar, foarte mult solicitat de cei din piata. A fost un proiect de act normativ anul trecut, a trecut de Senat, dar a fost respins in Camera Deputatilor. A ramas ca pana saptamana viitoare dansii sa se uite din nou pe acest act normativ si odata ce avem cu totii un punct de vedere comun sa incercam in Camera Deputatilor, acolo unde este Codul Fiscal in dezbatere, sa adaugam acest amendament, astfel incat de la 1 ianuarie sa il putem aplica daca acest lucru se doreste si intr-adevar este benefic pentru economie", a explicat ministrul Finantelor.

In opinia sa, introducerea unui astfel de impozit va fi benefica pentru toti actorii implicati.

"Daca se va realiza, si eu sper foarte mult sa il realizam, va fi un pas foarte mare inainte din foarte multe puncte de vedere, si pentru noi ca stat, pentru ca stim foarte bine ce incasam, si pentru dansii va fi mai simplu, ANAF va avea mai putin de verificat, deci ne concentram eforturile catre acea zona de mare evaziune fiscala pe care cu totii dorim sa o combatem", a mai spus Teodorovici.

Firmele amendate de Fisc si-ar putea recupera banii

Firmele amendate de agentii Fiscului, care obtin in instanta anularea amenzii, isi vor putea recupera banii in baza acestei decizii, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in replica la sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea Ordonantei nr. 8/2015, care prevede, printre altele, nereturnarea amenzilor catre comerciant chiar daca are o hotarare judecatoreasca favorabila.

"Este o referire la acea prevedere (...) care nu dadea dreptul unui agent economic, in cazul in care obtine in instanta castig de cauza, sa-si recupereze banii. Ceea ce, intr-adevar nu se poate accepta. Este o chestiune care si fara actiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat saptamana viitoare in Parlament", a explicat ministrul Finantelor Publice.

Potrivit acestuia, si cei care au deja decizii definitive in instanta de anulare a amenzilor isi vor primi banii inapoi. "Categoric, ce spune instanta este lege si aplicam. Si omul isi primeste inapoi sumele pe care instanta a decis ca le are de recuperat", a spus Teodorovici.

Ce asteptari are Teodorovici de la discutiile cu FMI

Guvernul vrea sa finalizeze cu succes discutiile cu cei trei finantatori internationali, ai caror reprezentanti vor sosi saptamana viitoare la Bucuresti, astfel incat acordul in derulare sa se inchida in septembrie in bune conditii, a afirmat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Potrivit acestuia, discutiile ce urmeaza a fi purtate cu misiunea Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se vor axa pe proiectul de Cod Fiscal si pe reformele structurale.

"Este o misiune tehnica si eu sper sa fie o misiune cu succes la final, astfel incat sa putem readuce in discutie programul cu FMI, Comisia Europeana si cu Banca Mondiala. Am avut chiar saptamana aceasta la Bruxelles o participare la Consiliul de Ministri ai Finantelor, ECOFIN, unde am reiterat faptul ca Romania este angajata ferm in a-si readuce in discutie acest program si a-l inchide cu succes in septembrie", a spus ministrul Finantelor.

Intrebat daca se doreste un nou acord, Teodorovici a raspuns ca important este sa il incheiem cu succes pe cel existent.  "Nu este vorba de vrut sau nevrut! Primul pas este sa il inchidem pe acesta in bune conditii, pentru ca, altfel, orice discutie pe un nou acord nu poate sa inceapa. Daca acest lucru se intampla in toamna, atunci putem sa vedem exact daca Romania are nevoie de un nou acord, dar nu in aceleasi conditii, ci, poate, eventual pe modelul polonez, care este mult mai flexibil si cu alt impact. Dar este o discutie care se va purta daca acest acord in derulare se va inchide cu succes", a subliniat seful de la Finante.

El a precizat ca scopul misiunii tehnice este acela de a discuta fiecare masura din Codul Fiscal pe baza de argumente, insa a subliniat ca Romania are nevoie de relaxare fiscala.

"La discutia de la ECOFIN si la discutia informala de la Riga si, acum, la Bruxelles, multi ministri din statele europene pledeaza pentru masuri de relaxare fiscala. Si ceea ce am spus foarte clar si la Bruxelles este ca nu putem sa acceptam ca Romania, mai ales fiind o tara care are nevoie de foarte multe investitii, de relaxare fiscala, de un alt cadru legislativ in zona economica, sa nu aplice astfel de masuri. In primul rand, mi-as dori foarte tare ca planul de reforme structurale sa fie aplicat, pentru ca asta inseamna ca multe dintre platile pe care noi inca le facem in economie se vor duce catre zona cu impact pentru economie si nu in gaurile negre din economie. Asta este, poate, mai important decat de a aduce Codul Fiscal poate in limitele asumate prin Pactul Fiscal. Deci, pe de o parte, avem aceste masuri de reforma care trebuie aplicate si la care tin foarte mult, iar pe de alta parte este Codul Fiscal ca si discutie si modul in care el se incadreaza in limitele asumate de Romania prin Pactul Fiscal. Aproape toate statele europene pledeaza pentru masuri de relaxare fiscala, ceea ce trebuie sa faca si Romania. Si vom vedea la discutia tehnica din aceasta luna care va fi finalul", a explicat ministrul Finantelor

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Avocatul Poporului ataca la Curtea Constitutionala ordonanta care prevede taxarea bacsisului
Avocatul Poporului ataca la Curtea Constitutionala ordonanta care prevede taxarea bacsisului

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, intre altele, taxarea bacsisului si nereturnarea sumelor de bani constituite drept amenda.

Ministrul Economiei crede ca ar trebui sa se renunte la impozitarea bacsisului:
Ministrul Economiei crede ca ar trebui sa se renunte la impozitarea bacsisului: "Nu acolo era evaziunea"

Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, considera ca ar trebui sa se renunte la actuala formula de impozitare a bacsisului, deoarece "nu acolo era evaziunea fiscala".

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.