Ministrii Finantelor din zona euro au ajuns la o intelegere pentru recapitalizarea bancilor
Ministrii Finantelor din zona euro au ajuns la o intelegere pentru recapitalizarea bancilor europene cu circa 100 de miliarde de euro, iar liderii Frantei si Germaniei au declarat ca spera sa realizeze progrese importante in privinta combaterii crizei.
Dupa aproape zece ore de discutii, ministrii de Finante au invins opozitia Spaniei, Italiei si Portugaliei si au convenit asupra necesitatii pentru o recapitalizare de circa 100 de miliarde de euro a bancilor din Europa, pentru a le proteja de amenintarea unei intrari a Greciei in incetare de plati si de riscul mai amplu al unei contagiuni financiare in zona euro.
Bancile din Franta si Germania au cea mai mare expunere pe Grecia, de 51,26 miliarde de dolari, respectiv 33,5 miliarde de dolari, la sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale.
Expuneri importante au si Marea Britanie, de 12,6 miliarde de dolari, dar si Portugalia, de 10 miliarde de dolari.
Bancile europene au o expunere totala pe Grecia de 126,73 miliarde de dolari.
Propunerea ministrilor va fi discutata, astazi, la summitul liderilor UE, care s-au reunit pentru a discuta o solutie "ampla" la criza, care trebuie sa includa un al doilea pachet de ajutor finaciar pentru Grecia, o majorare a resurselor Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, fondul de urgenta al zonei euro, si consolidarea situatiei finaciare a bancilor.
De la reuniunea de astazi nu este asteptat niciun acord important, insa cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat ca spera ca summitul programat pentru miercuri sa genereze rezultate clare.
"Trebuie sa luam decizii cu impact major. Cred ca ministrii de Finante au facut progrese, astfel incat sa ne atingem tintele ambitioase pana miercuri", a afirmat Merkel.
La randul sau, presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat: "S-au facut progrese. Pana miercuri trebuie gasita o solutie, structurala si ambitioasa, o solutie definitiva".
Intrebat daca este increzator ca se va ajunge la un acord, Sarkozy a spus: "Da, altfel nu as fi aici".
In timpul reuniunii de sambata a ministrilor de Finante, reprezentantii Autoritatii Bancare Europene au declarat ca bancile din UE au nevoie de 100-110 miliarde de euro pentru a-si creste rata de adecvare a capitalului la 9%, in contextul in care obligatiunile guvernamentale ale statelor cu probleme ar fi inregistrate la valoarea de pa piata financiara.
Italia, Spania si Portugalia, tari care se confrunta cu note de plata consistente pentru a-si consolida bancile, au avut rezerve in a accepta intelegerea, despre care considera ca le expune mai mult decat Franta sau Germania, tari care au o expunere mare pe Grecia.
Surse apropiate reuniunii au declarat, insa, ca planul pe care minstrii de Finante il transmit liderilor UE s-ar putea sa nu prevada o suma totala a recapitalizarilor, aceasta urmand sa fie decisa de sefii statelor.
"Am pus bazele unui acord", a spus ministrul de Finante al Suediei, Anders Borg, pozitie sustinuta si de reprezentantul Marii Britanii, George Osborne.
Daca liderii UE pot ajunge la un acord asupra recapitalizarii bancilor in zilele urmatoare ar reprezenta un important pas inainte in eforturile de a stopa criza.
Sursa: Mediafax
Etichete: ue, summit, angela merkel, Nicolas Sarkozy,
Dată publicare:
23-10-2011 13:43