Mesajul lui Mugur Isarescu pentru banci. Cu cat ar putea scadea creditele in Romania
Lucrurile par sa mearga tot mai bine in economia romaneasca. Miercuri, guvernatorul BNR a anuntat ca in 2013 preturile nu vor mai creste la fel de mult ca anul trecut, iar acest lucru va permite si ieftinirea creditelor.
Ar urma in mod logic, accelerarea cresterii economice, pentru care tot mai multi analisti anunta prognoze in urcare.
"Sfarsitul de an conform prognozei actuale ne va prinde la o inflatie la 3,2 la suta, fata de 3,5 la suta in prognoza anterioara. Imbunatatirile sunt la doua grupe mari de produse: la combustibil si la preturile volatile - legume, fructe, oua." - Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Guvernatorul BNR spune ca preturile dau semne de incetinire puternica, tinute pe loc de ieftinirea produselor agricole dar si de intarirea leului.
"Este vorba in primul rand de o apreciere pronuntata, dar nu exagerata, in limita tolarabila a cursului leului."
Declaratia guvernatorului arata ca leul s-ar putea intari in continuare.
"Ne face sa credem ca daca cumva tendintele cursului vor fi de o continuare a aprecierii poate Banca Nationala nu va actiona curand pentru a o limita. Astfel un curs poate in zona de 4,3 - 4,25 nu ar trebui sa fie exclus."- Vlad Muscalu, economist sef Banca Comerciala
Scaderea inflatiei permite ieftinirea creditelor acordate de bancile comerciale.
"Mesajul nostru este acesta: nu incepeti de data aceasta cu reducerea ratelor de dobanda la depozite, ganditi-va, aveti toate motivele sa incepeti sa reduceti ratele de dobanda la creditare.", spune Mugur Isaraescu.
Guvernatorul BNR crede ca anul acesta intreaga economie va creste peste asteptari, mai ales daca recolta agricola va fi buna.
"Analistii economici au inceput deja sa revizuiasca in sus cresterea economica din acest an de la 1,1-1,2 la suta, acum vedem 1,8 aproape 2 la suta.", spune Cristian Hostiuc de la Ziarul Financiar.
Guvernatorul Bancii Nationale spune ca a revenit si increderea consumatorilor, care vor cheltui mai mult, insa vor apela mai putin la imprumuturi bancare.