”Top 300 cei mai bogaţi români”. Ion Țiriac conduce clasamentul cu 1,8 miliarde euro

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 04 Decembrie 2017 14:02
Categorie: Financiar

Din bogaţi au devenit şi mai bogaţi. Asta putem spune despre cei mai înstăriţi 300 de romani, care au împreună 23 de miliarde de euro, cu aproape două miliarde mai mult decât în 2016.

Cei mai mulţi au câştigat din comerţ, transporturi, agricultură şi industrie. În vârful clasamentului este fostul tenismen Ion Tiriac, cu o avere de 1,7-1,8 miliarde de euro. Topul se încheie tot cu o vedetă a tenisului - Simona Halep, care la numai 26 de ani a acumulat peste 20 de milioane de euro.

”Top 300 cei mai bogaţi români", realizat de revista ''Capital'', este condus, pentru al patrulea an la rând, de Ion Țiriac. Omul de afaceri a acumulat cel puţin 100 de milioane de euro în plus anul acesta şi a investit în propria reţea de benzinării, pe lângă afacerile din domeniul auto şi al asigurărilor. Miliardarul vrea acum să construiască un campus sportiv universitar.

O surpriză în top sunt fraţii Dragoş şi Adrian Paval, patronii unuia dintre cele mai mari lanţuri de magazine de bricolaj din România. Averea lor a sărit anul acesta de 1 miliard de euro. Cei doi antreprenori din Bacău au început să facă afaceri acum 25 de ani, cu un butic, iar acum au peste 10 mii de angajaţi.

Locul 3 îi revine lui Zoltan Teszari, cu afaceri în domeniul telecomunicaţiilor şi al energiei, urmat de Ioan Niculae, a cărui avere e în scădere. Afacerile în declin din domeniul chimic şi problemele penale i-au redus averea lui Niculae cu 100 de milioane de euro într-un singur an.

Roman condamnat la 6 ani de inchisoare in Anglia, dupa ce a provocat un accident care a dus la moarte fiicei unui milionar

Din urmă vine Iulian Dascălu, unul dintre cei mai mari patroni de mall-uri din România, cu o avere estimată la jumătate de miliard de euro.

Aceeaşi avere apare şi în dreptul lui Gigi Becali care, potrivit revistei Capital, este mai bogat decât anul trecut. Finanţatorul echipei FCSB are cu vreo 200 de milioane de euro în plus. În afară de fotbal, Becali investeşte în terenuri, case şi în spitale. Dar nu vorbeşte despre avere, ci despre donaţiile pe care le face.

''Toata averea mea o investesc în banca Cerului. Eu trimit tot în banca Cerului, acolo unde nu există inflaţie, nu poate să fure nimeni.''

Nou intrată în topul celor mai bogaţi români, pe locul 300, este Simona Halep. Numărul 1 mondial are o avere de 22 de milioane de euro din tenis şi publicitate. De curând, Halep s-a uitat cu atenţie la imobiliare - a cumpărat un hotel în Poiana Braşov şi un bloc de apartamente în Mamaia.

Cei 300 români cu averi impresionante au împreună 23 de miliarde de euro. Este însă vorba despre avuţiile ''la vedere''. Nu este exclus însă să existe şi alţi milionari care au însă banii ascunşi prin off-shore-uri ori adăpostiţi pe numele rudelor sau ale cunoscuţilor.

Printre cei mai bogaţi români se numără şi oameni de afaceri controversaţi, unii dintre ei cu probleme penale, ca Puiu Popoviciu, Sebastian Ghiţă şi Dan Voiculescu.

Statistic, milionarul ''mediu'' este acum mai bogat şi mai tânăr faţă de cel din 2016. Este bărbat, are 56 de ani, face afaceri în Bucureşti şi deţine o avere de 77 de milioane de euro. Acesta este ''portretul-robot'' al milionarului din top 300. Dacă ne uităm şi cum face banii, vedem că cele mai de succes domenii sunt comerţul, industria, transporturile şi agricultură.

Specialiştii au calculat că unui angajat plătit cu salariul mediu pe economie i-ar trebui 3.387 de ani ca să ajungă în top 300 cei mai bogaţi romani.

 

 

Unul dintre cei mai tineri milionari din UK are 19 ani. Afacerea pe care a început-o la școală

Unul dintre cei mai tineri milionari din UK are 19 ani. Afacerea pe care a început-o la școală

VIDEO PROTVPLUS.RO

ceapa

Producţia de ceapă, de cinci ori mai mică faţă de anul trecut. România, nevoită să importe leguma

Cine sunt românii care ar putea călători în SUA fără vize. Declarația ministrului Finanțelor

ANRE crește cu 5,83% preţul final la gaze pentru clienţii casnici, de la 1 august

Va fi sau nu va fi Brexit? Critici dure la Londra: “Marea Britanie va ajunge colonie a UE”

Robor la 6 luni a crescut la 3,49%. Este cel mai mare nivel din martie 2014

Topul celor mai doriți angajatori. În ce companii vor să lucreze românii și pe ce salarii

Acord UE-Japonia - AFP/Getty

Ce obțin românii în urma semnării acordului UE-Japonia, cel mai mare negociat vreodată

Japonia şi UE vor forma cea mai vastă zonă de liber schimb din lume. Ce înseamnă asta pentru economie

Preţurile din România au crescut pentru a zecea lună la rând. Cost neschimbat doar la 2 alimente

Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,37%

Bloomberg: Aderarea la zona euro, un drum „dificil de parcurs” pentru statele din Europa de Est

Decizie istorică. Angajații care vor lucra doar 4 zile pe săptămână, pe aceleași salarii