”Top 300 cei mai bogaţi români”. Ion Țiriac conduce clasamentul cu 1,8 miliarde euro

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 04 Decembrie 2017 14:02
Categorie: Financiar

Din bogaţi au devenit şi mai bogaţi. Asta putem spune despre cei mai înstăriţi 300 de romani, care au împreună 23 de miliarde de euro, cu aproape două miliarde mai mult decât în 2016.

Cei mai mulţi au câştigat din comerţ, transporturi, agricultură şi industrie. În vârful clasamentului este fostul tenismen Ion Tiriac, cu o avere de 1,7-1,8 miliarde de euro. Topul se încheie tot cu o vedetă a tenisului - Simona Halep, care la numai 26 de ani a acumulat peste 20 de milioane de euro.

”Top 300 cei mai bogaţi români", realizat de revista ''Capital'', este condus, pentru al patrulea an la rând, de Ion Țiriac. Omul de afaceri a acumulat cel puţin 100 de milioane de euro în plus anul acesta şi a investit în propria reţea de benzinării, pe lângă afacerile din domeniul auto şi al asigurărilor. Miliardarul vrea acum să construiască un campus sportiv universitar.

O surpriză în top sunt fraţii Dragoş şi Adrian Paval, patronii unuia dintre cele mai mari lanţuri de magazine de bricolaj din România. Averea lor a sărit anul acesta de 1 miliard de euro. Cei doi antreprenori din Bacău au început să facă afaceri acum 25 de ani, cu un butic, iar acum au peste 10 mii de angajaţi.

Locul 3 îi revine lui Zoltan Teszari, cu afaceri în domeniul telecomunicaţiilor şi al energiei, urmat de Ioan Niculae, a cărui avere e în scădere. Afacerile în declin din domeniul chimic şi problemele penale i-au redus averea lui Niculae cu 100 de milioane de euro într-un singur an.

Din urmă vine Iulian Dascălu, unul dintre cei mai mari patroni de mall-uri din România, cu o avere estimată la jumătate de miliard de euro.

Aceeaşi avere apare şi în dreptul lui Gigi Becali care, potrivit revistei Capital, este mai bogat decât anul trecut. Finanţatorul echipei FCSB are cu vreo 200 de milioane de euro în plus. În afară de fotbal, Becali investeşte în terenuri, case şi în spitale. Dar nu vorbeşte despre avere, ci despre donaţiile pe care le face.

''Toata averea mea o investesc în banca Cerului. Eu trimit tot în banca Cerului, acolo unde nu există inflaţie, nu poate să fure nimeni.''

Nou intrată în topul celor mai bogaţi români, pe locul 300, este Simona Halep. Numărul 1 mondial are o avere de 22 de milioane de euro din tenis şi publicitate. De curând, Halep s-a uitat cu atenţie la imobiliare - a cumpărat un hotel în Poiana Braşov şi un bloc de apartamente în Mamaia.

Cei 300 români cu averi impresionante au împreună 23 de miliarde de euro. Este însă vorba despre avuţiile ''la vedere''. Nu este exclus însă să existe şi alţi milionari care au însă banii ascunşi prin off-shore-uri ori adăpostiţi pe numele rudelor sau ale cunoscuţilor.

Printre cei mai bogaţi români se numără şi oameni de afaceri controversaţi, unii dintre ei cu probleme penale, ca Puiu Popoviciu, Sebastian Ghiţă şi Dan Voiculescu.

Statistic, milionarul ''mediu'' este acum mai bogat şi mai tânăr faţă de cel din 2016. Este bărbat, are 56 de ani, face afaceri în Bucureşti şi deţine o avere de 77 de milioane de euro. Acesta este ''portretul-robot'' al milionarului din top 300. Dacă ne uităm şi cum face banii, vedem că cele mai de succes domenii sunt comerţul, industria, transporturile şi agricultură.

Specialiştii au calculat că unui angajat plătit cu salariul mediu pe economie i-ar trebui 3.387 de ani ca să ajungă în top 300 cei mai bogaţi romani.

 

 

Unul dintre cei mai tineri milionari din UK are 19 ani. Afacerea pe care a început-o la școală
Unul dintre cei mai tineri milionari din UK are 19 ani. Afacerea pe care a început-o la școală
VIDEO PROTVPLUS.RO
youtube
Doi români au câștigat în premieră butonul de diamant oferit de Youtube. Canalul lor
Guvernul vrea să salveze companiile de stat prin ”înlesnirea la plată”. Topul datornicilor
Statul spune că o familie cu 2 copii poate trăi rezonabil cu 2.600 lei/ lună. Cum a calculat
Șefii ANPC ar fi împiedicat o angajată să amendeze băncile. Mărturia femeii
Wizz Air aduce încă o aeronavă în România și lansează patru rute noi. Cât costă biletele
Un nou minim pentru leu. Euro se apropie de 4,69 lei
ajutor fermieri
Au accesat ajutorul de 40.000 de € pentru fermieri, iar afacerea lor a explodat
Doi din cinci români şi-ar schimba locul de muncă în 2019. Angajatorii au vești proaste
Preţul terenului agricol din România a ajuns la nivelul celui din vestul Europei
Reacţia ANPC după acuzaţia că ar fi protejat băncile. "Legea le favorizează"
Românii cărora Fiscul le-a şters datoriile în 2019. Cum să beneficiezi de măsură
Ziua și minimul istoric pentru leu. Euro marchează al cincilea record din acest an