Inspectorii Antifrauda primesc salarii mai mici. Sporul de suprasolicitare psihica, taiat la 5%, de la 25%

Ultimul update: Joi 09 Martie 2017 07:07
Data publicarii: Luni 06 Martie 2017 12:51
Categorie: Financiar
ANAF Antifrauda

Inspectorii Antifrauda din cadrul ANAF vor primi salarii mai mici, incepand din luna martie, ca urmare a diminuarii sporului de suprasolicitare psihica.

Potrivit unui comunicat remis presei, ANAF precizeaza ca in constructia bugetara pentru anul 2017 nu s-au alocat fonduri care sa sustina acordarea sporului de risc si de suprasolicitare neuropsihica, pana la nivelul maxim prevazut de lege (25% din salariul de baza), de care au beneficiat inspectorii antifrauda in anii precedenti.

 “Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentand un procent de 95,38% din executia anului 2016”, anunta Fiscul.

In consecinta, conducerea ANAF a mentinut acest spor in cuantum de 5 % din salariul de baza, pentru inspectorii din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala. In schimb, sporurile acordate pentru orele suplimentare efectuate de mentin la valoarea de 75% din salariul de baza.

Mentionam ca se va reveni cu o analiza in ceea ce priveste modificarea procentului sporului de risc si suprasolictare neuropsihica in momentul unei eventuale rectificari bugetare pozitive”, a mai precizat ANAF.

Conturile vicepremierului Daniel Constantin ar putea fi poprite din cauza lui Dan Voiculescu. Ce sustin oficialii ANAF

 Decizia vine in contextul in care premierul Sorin Grindeanu i-a convocat, vineri, la Palatul Victoria, pe presedintele ANAF si pe ministrul Finantelor pentru a discuta despre incasarile mai mici la buget, pe primele doua luni ale anului.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, dupa intalnire, ca a cerut ANAF masuri pentru o "reforma pe fond" pana saptamana viitoare, pentru cresterea gradului de colectare.

"Pe mine m-a interesat in primul rand care sunt masurile pe care Ministerul Finantelor si ANAF le au pentru reforma structurala pe care mi-o doresc in cadrul ANAF, astfel incat gradul de colectare sa fie acela pe care noi ni l-am propus pentru anul 2017. N-am de ce sa fiu pesimist. Sunt anumite lucruri care au venit de anul trecut si care s-au rasfrant intr-o anumita masura pe ianuarie. Dupa, lucrurile au inceput sa vina normal, ceea ce inseamna incasari mai mari decat anul trecut, dar problema de fond e legata de reforma de fond, prioritati ale ANAF in perioada urmatoare", a spus Grindeanu, citat de News.ro.

El a afirmat ca asteapta pana marti ca ANAF sa ii transmita modul in care vede rezolvarea acestor probleme, pentru ca institutia sa se inscrie in directiile cerute de Guvern.

"Am vorbit foarte mult si de resursa umana de la ANAF, modul in care sunt directionati spre ceea ce trebuie sa faca si pe ceea ce imi doresc si eu", a mai spus premierul, precizand ca discutiile au fost purtate si pe actualul cadru legislativ, fara a spune daca urmeaza modificari in acest sens.

Intrebat daca veniturile sub prognoza afecteaza masurile pe care le are pregatite Guvernul, premierul a negat. "In niciun caz nu ne abatem de la ce ne-am propus si nici nu ne afecteaza", a spus el.

Incasari mai mici la inceput de an, cheltuieli mai mari

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat, vineri, ca a colectat 32 miliarde lei la buget in primele doua luni din acest an, cu 0,9% mai putin fata de aceeasi perioada din 2016. In acest context, presedintele institutiei a covocat o sedinta cu sefii de directii din ANAF, pentru un plan urgent de actiune in scopul cresterii incasarilor, a anuntat vineri Fiscul.

Anuntul a venit imediat dupa sedinta de vineri cu premierul, in care principalul subiect al discutiilor fiind situatia ingrijoratoare a incasarilor la buget. Premierul a cerut masuri pentru cresterea incasarilor.

"Premierul Romaniei a solicitat cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF si intensificarea masurilor de imbunatatire a conformarii voluntare. De asemenea, acesta si-a exprimat disponibilitatea in sustinerea demersurilor ANAF pentru solutionarea problemelor administrative, care afecteaza in prezent activitatea institutiei", a precizat ANAF, printr+un comunicat.

Solicitarea premierului a venit dupa ce seful ANAF a indicat ca situatia incasarilor la buget nu este chiar atat de rea.

"Presedintele ANAF a aratat ca totalul veniturilor bugetare colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala cumulat ianuarie si februarie 2017" a insumat 31,99 miliarde lei, "ceea ce reprezinta o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal fata de perioada similara a anului trecut si in conditiile in care incasarile din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, in timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA in cota de 20%", a precizat ANAF.

Executia bugetului general consolidat pe luna ianuarie, insa, s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde lei, reprezentand 0,37% din PIB, in scadere fata de luna similara a anului trecut, a anuntat Ministerul Finantelor.

"Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 19,2 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent", a anuntat Ministerul Finantelor.

S-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la incasarile din impozitul pe salarii si venit (+24,9%), insa incasarile din TVA au inregistrat o scadere fata de ianuarie 2016 cu 24,8%, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 16,2 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 3,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

ANAF Antifrauda Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: StirilePROTV

Grindeanu vrea reforma ANAF, la 4 zile dupa ce Fiscul a decis poprirea conturilor vicepremierului.

Grindeanu vrea reforma ANAF, la 4 zile dupa ce Fiscul a decis poprirea conturilor vicepremierului. "Sa faca si ce doresc eu"

Conturile vicepremierului Daniel Constantin ar putea fi poprite din cauza lui Dan Voiculescu. Ce sustin oficialii ANAF

Conturile vicepremierului Daniel Constantin ar putea fi poprite din cauza lui Dan Voiculescu. Ce sustin oficialii ANAF

Efectul neasteptat al publicarii

Efectul neasteptat al publicarii "Listei rusinii" de catre ANAF. Ce s-a intamplat cu marile datorii

Cum s-au trezit cu datorii la Fisc unii romani, desi achitasera tot pe Ghiseul.ro.

Cum s-au trezit cu datorii la Fisc unii romani, desi achitasera tot pe Ghiseul.ro. "Am platit toate darile. Dar .. surpriza"

santier naval

Premieră după Revoluție. Statul răscumpără un gigant industrial vândut străinilor

Câștigul salarial orar din România, printre cele mai mici din UE. Doar bulgarii primesc mai puțin

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,05%

Cum arată un vagon din primul tren de lux al României: ”Parcă eram în altă țară”

Lege pentru cei care nu mai pot plăti ratele la maşinile în leasing. Cum scapă de datorii

România își vinde pământul cel mai ieftin din UE. 40% din suprafaţa arabilă a țării aparține străinilor

Euro

Premieră pe piața bancară. BNR respinge vânzarea unei bănci din România. Ce se întâmplă cu clienții

Românii trebuie să declare la Fisc veniturile obținute în străinătate anul trecut. Data limită, 15 iulie

România, pe 2 în UE la economia ”gri”. Firmele corecte, amenințate de cele care fac evaziune

Scandalul Cambridge Analytica. Facebook a pierdut 25 de miliarde de dolari la bursă

Euro a crescut spre nivelul de 4,67 lei la BNR

Investiție germană gigant la Brașov. Compania deschide în România a patra fabrică la nivel mondial