Inspectorii Antifrauda primesc salarii mai mici. Sporul de suprasolicitare psihica, taiat la 5%, de la 25%

ANAF Antifrauda

Inspectorii Antifrauda din cadrul ANAF vor primi salarii mai mici, incepand din luna martie, ca urmare a diminuarii sporului de suprasolicitare psihica.

Potrivit unui comunicat remis presei, ANAF precizeaza ca in constructia bugetara pentru anul 2017 nu s-au alocat fonduri care sa sustina acordarea sporului de risc si de suprasolicitare neuropsihica, pana la nivelul maxim prevazut de lege (25% din salariul de baza), de care au beneficiat inspectorii antifrauda in anii precedenti.

 “Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentand un procent de 95,38% din executia anului 2016”, anunta Fiscul.

In consecinta, conducerea ANAF a mentinut acest spor in cuantum de 5 % din salariul de baza, pentru inspectorii din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala. In schimb, sporurile acordate pentru orele suplimentare efectuate de mentin la valoarea de 75% din salariul de baza.

Mentionam ca se va reveni cu o analiza in ceea ce priveste modificarea procentului sporului de risc si suprasolictare neuropsihica in momentul unei eventuale rectificari bugetare pozitive”, a mai precizat ANAF.

Citește și
Daniel Constantin
Conturile vicepremierului Daniel Constantin ar putea fi poprite din cauza lui Dan Voiculescu. Ce sustin oficialii ANAF

 Decizia vine in contextul in care premierul Sorin Grindeanu i-a convocat, vineri, la Palatul Victoria, pe presedintele ANAF si pe ministrul Finantelor pentru a discuta despre incasarile mai mici la buget, pe primele doua luni ale anului.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, dupa intalnire, ca a cerut ANAF masuri pentru o "reforma pe fond" pana saptamana viitoare, pentru cresterea gradului de colectare.

"Pe mine m-a interesat in primul rand care sunt masurile pe care Ministerul Finantelor si ANAF le au pentru reforma structurala pe care mi-o doresc in cadrul ANAF, astfel incat gradul de colectare sa fie acela pe care noi ni l-am propus pentru anul 2017. N-am de ce sa fiu pesimist. Sunt anumite lucruri care au venit de anul trecut si care s-au rasfrant intr-o anumita masura pe ianuarie. Dupa, lucrurile au inceput sa vina normal, ceea ce inseamna incasari mai mari decat anul trecut, dar problema de fond e legata de reforma de fond, prioritati ale ANAF in perioada urmatoare", a spus Grindeanu, citat de News.ro.

El a afirmat ca asteapta pana marti ca ANAF sa ii transmita modul in care vede rezolvarea acestor probleme, pentru ca institutia sa se inscrie in directiile cerute de Guvern.

"Am vorbit foarte mult si de resursa umana de la ANAF, modul in care sunt directionati spre ceea ce trebuie sa faca si pe ceea ce imi doresc si eu", a mai spus premierul, precizand ca discutiile au fost purtate si pe actualul cadru legislativ, fara a spune daca urmeaza modificari in acest sens.

Intrebat daca veniturile sub prognoza afecteaza masurile pe care le are pregatite Guvernul, premierul a negat. "In niciun caz nu ne abatem de la ce ne-am propus si nici nu ne afecteaza", a spus el.

Incasari mai mici la inceput de an, cheltuieli mai mari

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat, vineri, ca a colectat 32 miliarde lei la buget in primele doua luni din acest an, cu 0,9% mai putin fata de aceeasi perioada din 2016. In acest context, presedintele institutiei a covocat o sedinta cu sefii de directii din ANAF, pentru un plan urgent de actiune in scopul cresterii incasarilor, a anuntat vineri Fiscul.

Anuntul a venit imediat dupa sedinta de vineri cu premierul, in care principalul subiect al discutiilor fiind situatia ingrijoratoare a incasarilor la buget. Premierul a cerut masuri pentru cresterea incasarilor.

"Premierul Romaniei a solicitat cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF si intensificarea masurilor de imbunatatire a conformarii voluntare. De asemenea, acesta si-a exprimat disponibilitatea in sustinerea demersurilor ANAF pentru solutionarea problemelor administrative, care afecteaza in prezent activitatea institutiei", a precizat ANAF, printr+un comunicat.

Solicitarea premierului a venit dupa ce seful ANAF a indicat ca situatia incasarilor la buget nu este chiar atat de rea.

"Presedintele ANAF a aratat ca totalul veniturilor bugetare colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala cumulat ianuarie si februarie 2017" a insumat 31,99 miliarde lei, "ceea ce reprezinta o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal fata de perioada similara a anului trecut si in conditiile in care incasarile din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, in timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA in cota de 20%", a precizat ANAF.

Executia bugetului general consolidat pe luna ianuarie, insa, s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde lei, reprezentand 0,37% din PIB, in scadere fata de luna similara a anului trecut, a anuntat Ministerul Finantelor.

"Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 19,2 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent", a anuntat Ministerul Finantelor.

S-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la incasarile din impozitul pe salarii si venit (+24,9%), insa incasarile din TVA au inregistrat o scadere fata de ianuarie 2016 cu 24,8%, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 16,2 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 3,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Grindeanu vrea reforma ANAF, la 4 zile dupa ce Fiscul a decis poprirea conturilor vicepremierului.
Grindeanu vrea reforma ANAF, la 4 zile dupa ce Fiscul a decis poprirea conturilor vicepremierului. "Sa faca si ce doresc eu"

Premierul este suparat pe Fisc si se plange ca veniturile la buget au scazut in ultima perioada.

Conturile vicepremierului Daniel Constantin ar putea fi poprite din cauza lui Dan Voiculescu. Ce sustin oficialii ANAF
Conturile vicepremierului Daniel Constantin ar putea fi poprite din cauza lui Dan Voiculescu. Ce sustin oficialii ANAF

Recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro pe care Dan Voiculescu trebuie sa il acopere dupa condamnarea din dosarul ICA face victime colaterale.

Efectul neasteptat al publicarii
Efectul neasteptat al publicarii "Listei rusinii" de catre ANAF. Ce s-a intamplat cu marile datorii

"Lista rusinii" nu pare sa-i convinga pe marii datornici sa-si plateasca restantele la stat. In doar o jumatate de an, datoriile au crescut.

Cum s-au trezit cu datorii la Fisc unii romani, desi achitasera tot pe Ghiseul.ro.
Cum s-au trezit cu datorii la Fisc unii romani, desi achitasera tot pe Ghiseul.ro. "Am platit toate darile. Dar .. surpriza"

La doua luni de cand romanii isi pot plati online darile catre Fisc, pe ghiseul.ro, sistemul da erori si ii pacaleste. Unii s-au trezit cu datorii, desi platisera, pentru ca site-ul nu le-a afisat suma totala pe care o aveau de dat.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.