Hidroelectrica a intrat din nou in insolventa, dupa o decizie a Curtii de Apel Bucuresti
Hidrolectrica a reintrat in insolventa dupa ce mai multi traderi de energie au castigat la Curtea de Apel Bucuresti recursurile formulate impotriva deciziei fostului administrator judiciar al companiei de a nu le recunoaste creantele.
Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat saptamana trecuta agentiei Mediafax ca la Curtea de Apel Bucuresti vor fi analizate recursurile formulate de 11 traderi, doua sindicate si Termoelectrica privind decizia fostului administrator judiciar al Hidroelectrica de a nu recunoaste creante de 1,3 miliarde lei, o hotarare favorabila acestora ducand la reintrarea companiei in insolventa.
"«Baietii destepti» forteaza la Curtea de Apel redeschiderea insolventei Hidroelectrica. Ei au facut recurs la masura administratorului judiciar de a nu le recunoaste creante de 1,3 miliarde lei, reprezentand daune pentru denuntarea contractelor cu Hidroelectrica. Daca se admite doar unul din cele 14 recursuri Hidroelectrica va intra din nou in insolventa", spunea atunci Borza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Hidroelectrica ar urma sa fie listata la bursa in luna iunie, prin vanzarea a 15% din actiuni. Compania s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.
Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.
Potrivit Euro Insol, Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, firme din grupul elvetian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei in perioada 2006-2012.
Contractele cu Alpiq Romindustries si cu Energy Holding au fost denuntate de Euro Insol in 2012. Hidroelectrica are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.