Grecia merge inainte. Parlamentul de la Atena a aprobat noi reduceri bugetare

Dată publicare: 29-02-2012 07:28
Dată actualizare: 24-10-2012 12:24


Ministrul grec de Finante, Evangelos Venizelos

Parlamentul grec a aprobat marti seara o noua serie de reduceri bugetare cerute de creditorii Greciei in schimbul noului plan de ajutor financiar, potrivit numaratorii oficiale a voturilor.

O majoritate de peste 202 deputati, din totalul de 283 care au participat la vot, a aprobat reduceri ale cheltuielilor in valoare de 3,2 miliarde de euro pentru 2012, a anuntat presedintele de sedinta Grigoris Niotis.

El a precizat ca 80 de parlamentari au votat impotriva si unul s-a abtinut de la vot.

Aceste masuri vor presupune reduceri ale celor mai mari pensii primite de functionari publici, ale salariilor liderilor de colectivitati locale si de organisme publice de cercetare.

Noile economii bugetare erau conditia fixata de creditorii tarii pentru acordarea unui al doilea imprumut de 130 de miliarde de euro, care se adauga stergerii unor datorii de 107 miliarde de euro, in curs de parafare cu creditorii privati ai Greciei.

Atena trebuie sa ramburseze obligatiuni in valoare de aproape 15 miliarde de euro care ajung la termen la 20 martie, ceea ce statul nu poate face fara asistenta financiara. Partidul socialist Pasok si cel conservator Noua Democratie, care formeaza coalitia guvernamentala condusa de fostul vicepresedinte al Bancii Centrale Europene, Lucas Papademos, dispun de 193 de deputati din totalul de 300 din Parlament.

Liderul partidului Noua Democratie, Antonis Samaras, facuse apel la Parlament sa voteze aceste masuri impopulare pentru a "incheia un capitol mizerabil" din istoria tarii. Aceste masuri trebuia sa fie votate inainte de reuniunea ministrilor de Finante din cadrul Eurogroup, care va avea loc joi la Bruxelles, menita sa verifice progresul reformelor cerute de la Grecia.

O alta lege, care prevede reducerea cheltuielilor cu sanatatea si a pensiilor complementare, de asemenea ceruta de creditori (UE, FMI, BCE), urmeaza sa fie adoptata miercuri de Parlament in procedura de urgenta.

In acelasi timp, sindicatele fac apel la o greva de trei ore in cadrul unei zile europene de actiune impotriva masurilor de austeritate care se generalizeaza in zona euro pentru a combate criza datoriilor.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO