Guvernul a amânat cu un an reducerea TVA pentru locuinţele de până la 140.000 de euro

04-01-2021 18:43


2021 a început cu stângul pentru piaţa imobiliară. Guvernul a amânat cu un an reducerea TVA pentru locuinţele de până-n 140.000 de euro, măsură care trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Anunţul a bulversat atât dezvoltatorii, cât şi clienţii, care au semnat antecontracte iar, acum s-au trezit că au de dat mai mulţi bani. Piaţa imobiliară a încheiat însă anul 2020 pe plus în privinţa vânzărilor de case şi apartamente.

De la 1 ianuarie ar fi trebuit ca toate apartamentele de până-n 140.000 de euro să beneficieze de o reducere a cotei TVA de la 19%, la 5%. Executivul a amânat însă măsură cu un an.

În Bucureşti, de pildă, aproximativ 11% din oferta totală de locuinţe din 2020 noi se încadrau pentru aceasta reducere.

Pentru o locuinţă de 140.000 de euro, de exemplu, diferenţa de la TVA de 19%, la 5%, este de aproape 20.000 de euro.

Bogdan Iliescu, reprezentantul unei companii de consultanță imobiliară: "Sunt foarte, foarte mulţi clienţi care au semnat antecontracte pentru apartamente mai mari, care au avut o căutare mai mare datorită contextului pandemiei. Se aşteptau la acest beneficiu, al TVA-ul de 5% . Pentru orice client o diferenţă de peste 10.000 de euro este de cele mai multe ori un motiv întemeiat de a renunţa la tranzacţie."

Rămâne valabilă, pe de altă parte, majorarea plafonului până la 140.000 de ore pentru programul Nouă Casă, care a început în vară. Interesul românilor a fost mare, dovadă şi vânzările crescute de case şi locuinţe.

Anul 2020 a început bine, cu vânzări în creştere, în primele trei luni. Însă din aprilie, odată cu restricţiile, numărul de tranzacţii a scăzut brusc. Au urmat câteva luni cu mici diferenţe de la o lună la alta, dar iată că în octombrie, după lansarea programului Nouă Casă, creşterea este vizibilă.

Dacă tragem linie, vorbim de un plus de peste 7%, în primele 11 luni ale anului trecut, faţă de 2019, potrivit Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Viorel Mohorea, reprezentantul unei companii de consultanță: "Mai mult decât atât, în pieţe precum Cluj-Napoca, Constanța sau Sibiu, chiar avem o creştere de aprox 20%, în contextul în care chiar şi preţurile au înregistrat un avans de aproximativ 3-4%.

Iar 2020 marchează un record şi în privinţa numărului total de locuinţe construite.

Viorel Mohorea, reprezentantul unei companii de consultanță:
"Avem cu 51% mai multe locuinţe livrate în 2020 față de primele 9 luni din 2019, când şi 2019 a fost un an record. Premizele sunt în continuare de creştere, segmentul de dezvoltare imobiliară fiind cel mai puţin afectat de pandemie."

Preţurile vor rămâne stabile, însă, spun specialiştii.


VIDEO PROTVPLUS.RO