Trei giganți telecom deținuți de statul chinez, dați afară de pe Bursa din New York

Ultima actualizare: 04-01-2021 15:59
Wall Street - Getty

Bătălia dintre Washington și Beijing s-a încins din nou pe Wall Street, Bursa din New York urmând să sisteze luna aceasta tranzacționarea acțiunilor celor mai mari trei companii telecom de stat ale Chinei, scrie CNN.

Reprezentanții New York Stock Exchange (NYSE) au afirmat că mutarea este necesară pentru a se conforma cu un ordin executiv semnat de președintele Donald Trump la sfârșitul anului trecut care interzice americanilor să investească în companii pe care guvernul american le suspectează că sunt deținute sau controlate de forțele armate chineze.

China Mobile (CHL), China Telecom (CHA) și China Unicom (CHU) vor fi suspendate de pe Bursa din New York începând cu 11 ianuarie, data la care ordinul intră în vigoare.

Ministerul Comerțului chinez a afirmat sâmbătă într-un comunicat că Beijingul va lua „măsurile necesare” pentru a garanta interesele companiilor chineze, adăugând că se opune includerii unor asemenea companii pe ceea ce a catalogat ca fiind lista „companiilor militare comuniste chineze” a Washingtonului.

Toate cele trei companii telecom sunt listate pe Bursa de la New York de ani de zile.

China Mobile, cea mai mare companie telecom din China, a fost listată pe bursa americană din 1997 în timp ce China Telecom și China Unicom la începutul anilor 2000.

Cele trei companii au anunțat luni că nu au fost înștiințate de decizia NYSE despre momentul delistării însă au precizat că analizează opțiuni care să le protejeze drepturile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO