Goana dupa aur, editia 2011. Un GRAM de metal galben a ajuns sa coste cat un sejur pe litoral


Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 10:09
Data publicarii: Luni 18 Iulie 2011 16:05
Categorie: Stiri Economice
aur

Pretul aurului a atins luni un nou record istoric, peste 1.600 de dolari pe uncie, iar francul elvetian a ajuns la un nou maxim record in raport cu moneda euro, investitorii migrand in masa catre active cu un grad ridicat de siguranta.

Toata aceasta "goana dupa aur" vine pe fondul temerilor privind datoriile de stat din Europa si SUA.

Aurul s-a apreciat pe piata spot pana la un maxim de 1.600,4 dolari pe uncie si se tranzactioneaza in urcare cu circa 0,4% fata de referinta, la 1.598,76 dolari pe uncie.

O uncie de aur are 31 de grame si asta inseamna ca un gram de metal pretios a ajuns sa coste aproximativ 157 de lei la cursul de saptamana aceasta, leu/dolar.

Aurul a crescut cu peste 3% saptamana trecuta si in cea precedenta, cea mai abrupta crestere din februarie 2009.

Investitorii se adapostesc astfel tot mai mult de posibilitatea unui default pe datoria de stat atat in zona euro, cat si in Statele Unite.

Contextul politic din SUA

La Washington, politicienii incearca sa ajunga la un acord privind reducerea deficitului bugetar si ridicarea plafonului datoriei publice inainte de luna august, cand Trezoreria a avertizat ca ar putea incepe sa-si onoreze selectiv platile, in functie de prioritati, daca nu se va putea imprumuta.

Investitorii au ignorat pana acum disputa, insa apropierea termenului limita a provocat reactii adverse pe piete in ultimele saptamani, mai ales dupa avertismentele lansate de agentiile de rating.

Situatia economica din Europa

In Europa, ministrii Finantelor din zona euro se vor reuni joi pentru a discuta "despre stabilitatea financiara" a regiunii.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut duminica o contributie majora din partea investitorilor privati la salvarea Greciei.

Pe piata valutara, moneda euro s-a depreciat cu 0,7% fata de dolar, iar francul elvetian a atins noi maxime istorice atat fata de euro, cat si in raport cu moneda americana.

Sursa: Pro TV

Business Insider: Cel mai bun raspuns la intrebarea
Aurul, cea mai inteligenta investitie a momentului. Cat costa sa-ti cumperi propria mina. FOTO
Comoara din pivnita. Isi renovau casa, cand au dat peste 34 de monede de aur
VIDEO PROTVPLUS.RO