Exemplul oferit de Spania, tara din EU care nu a avut guvern timp de 10 luni, dar a inregistrat crestere economica
Un guvern activ este, de regula, cheia in evolutia unei societatii sau economii. Asta a fost mereu convingerea analistilor si economistilor, dar Europa da un exemplu care pare sa contrazica aceasta teorie.
Desi nu a avut un guvern timp de 10 luni, Spania va inregistra una din cele mai rapide cresteri economice din zona euro, anul acesta si acesta este rezaultatul avut de scaderea ratei sonajului la 18,9 la suta. Cu alte cuvinte, nu au fost necesare interventii guvernamentale de nicio natura, relateaza Forbes.
Rata somajului a scazut la 18,9 procente in primul trimestru al anului, de la 20 la suta, cat a fost in trimestrul anterior. Aceasta este cea mai scazuta rata din ultimii 6 ani si este, in acelasi timp, o veste foarte buna pentru premierul Mariano Rajoy, care tocmai a inceput un nou mandat. Institutul National de Statistica a spus ca, din iulie, numarul somerilor a scazut cu 253.900.
Alegeri 2024
20:20
TikTok se spală pe mâini în cazul „Călin Georgescu”. Reacția vehementă a companiei: „Nu am găsit dovezi”
20:08
BEC a decis: Voturile din primul tur al alegerilor prezidențiale se renumără în weekend
20:04
Prioritățile USR, explicate de candidata la prezidențiale Elena Lasconi: Fiecare român va avea 500 de lei în plus la salariu
19:55
Unde se poate vota pe liste suplimentare la alegerile parlamentare. Nu se mai poate în orice secție ca la prezidențiale
Potrivit Forbes, acest indicator arata o performanta economica mai buna decat cele reusite de oricare alt guvern. Banca Centrala a Spaniei se asteapta la o crestere economica de 3,2 la suta anul acesta, procent care arata una din cele mai solide cresteri din zona euro.
Liderul conservator Mariano Rajoy a depus, luni, juramantul in functia de prim-ministru al Spaniei in fata Regelui Felipe al VI-lea, dupa peste 10 luni de blocaj politic cauzat de imposibilitatea de a forma un guvern in urma a doua scrutinuri neconcludente.
Rajoy, lider al Partidului Popular, revine astfel la putere dupa ce formatiunea sa a pierdut majoritatea absoluta in parlament si va trebui sa faca intelegeri cu opozitia intr-un for legislativ fragmentat si ostil. El a primit sambata votul de incredere al Parlamentului pentru a forma un guvern minoritar. Rajoy a primit 170 de voturi pentru, dintre care 137 ale Partidului Popular (PP), 32 ale liberalilor din Ciudadanos, un vot al unei deputate dintr-un partid regional din Insulele Canare. Impotriva au votat 111 deputati, iar 68 s-au abtinut.
Conform datelor publicate luna trecuta de Eurostat, in trimestrul doi din 2016, comparativ cu precedentele trei luni, cele mai mari cresteri din UE s-au inregistrat in Romania (1,5%), Ungaria (1%), Cehia, Slovacia si Polonia (toate cu 0,9%). Nu s-au inregistrat scaderi ale PIB-ului in UE, dar trei state membre - Franta, Italia si Finlanda - au avut crestere zero.
De asemenea, in trimestrul doi din 2016 comparativ cu perioada similara din 2015, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE, de 5,9%, urmata de Slovacia (3,7%) si Spania (3,2%). Singurul declin a fost raportat in Grecia (minus 0,9%).