Dolarul, la un nou record: aproape 3,6 lei. Cresterea ar putea avea impact mai mare decat cea a euro
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat pentru dolar un curs de 3,5939 unitati, reprezentand un nou maxim istoric, in timp ce referinta pentru euro a urcat la 4,4652 lei/euro, foarte aproape de nivelul record atis saptamana trecuta.
Referinta pentru dolar a crescut cu 0,75 bani, de la 3,5864 lei/dolar miercuri, cand a fost atins precedentul record istoric.
Pentru franc, rata de schimb a crescut cu 0,12 bani, la 3,7159 lei/franc. In sesiunea de miercuri, referinta s-a plasat la 4,4616 lei/euro, iar joia trecuta a atins cel mai inalt nivel de la introducerea monedei unice, la 4,4662 lei/euro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.
De ce conteaza aprecierea dolarului si cum ne-ar putea influenta
Aprecierea dolarului din prezent ar putea avea efecte mult mai dure pentru economie decat aprecierea monede unice. Si asta pentru ca pretul marfurilor, materiei prime si combustibililor la nivel international este exprimat si calculat in dolari.
Efectul imediat si foarte important al cresterii monedei americane, este, de regula scumpirea carburantilor.
Deocamdata insa, devalorizarea leului vine intr-un moment "bun" daca se poate spune asa - si asta pentru ca preturile marfurilor au scazut pe plan mondial. Inclusiv pretul petrolului este la niveluri mici, datorita lipsei de incredere a investitorilor in economia lumii.
Euro s-a depreciat semnificativ miercuri fata de dolar pe pietele externe, in contextul temerilor privind sectorul bancar spaniol si cresterii costurilor de finantare platite de Spania spre niveluri percepute drept nesustenabile.
La deschiderea de joi, euro era schimbat pe piata locala pentru 4,4725 - 4,4750 lei, aproape de nivelul de la finele sesiunii locale de miercuri, cand schimburile se realizau la 4,4740 - 4,4745 lei/euro.
Dupa inchiderea pietei de la Bucuresti, cursul a urcat pe pietele externe pana la 4,48 lei/euro. In prima ora de tranzactionare, cotatiile au coborat la 4,4685 - 4,4700 lei/euro, iar dealerii au spus ca BNR a intervenit indirect, prin vanzari de euro, ca sa impinga cotatiile mai jos.
Pana la jumatatea sesiunii, cursul a atins un minim de 4,4660 lei/euro, iar referinta BNR se plaseaza sub acest nivel. "Desi leul a parut ca este sustinut in mod constant de catre banca centrala in ultimele saptamani (estimam ca aceasta a utilizat aproximativ 0,7 miliarde euro pentru a sustine moneda nationala in luna mai, ceea ce ar insemna probabil o scadere a rezervelor valutare la 33,4 miliarde euro), volumele tranzactionate in sedinta de miercuri indica interventii valutare semnificativ mai puternice", se arata intr-un raport emis joi dimineata de ING Bank.
Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, subliniaza in raportul citat ca tranzactiile de miercuri vor fi decontate in iunie, deci nu au impact asupra nivelului rezervelor valutare din mai. "O administrare atat de atenta a interventiilor valutare ar sugera ca nivelul costurilor acestor operatiuni a ajuns destul de ridicat (prin costuri ne referim la impactul asupra rezervelor valutare si ratelor de dobanda) si creste probabilitatea ca scaderea rezervei valutare sa fie semnificativa", se precizeaza in raport.
Bancile comerciale au practicat joi dimineata dobanzi de 4,76 - 5,25% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, aproape de nivelul de miercuri, de 4,78% - 5,26%. Randamentele pentru plasamentele la o saptamana au stagnat la 4,81% - 5,31% pe an.