Datoria medicala externa a Romaniei se ridica la 170 mil. dolari. De unde provine cea mai mare parte
Aproape 170 de milioane de euro are de dat statul pentru ingrijirile medicale acordate romanilor, in spitalele din Uniunea Europeana.
Cele mai mari sume trebuie achitate in Franta, Italia si Austria, iar cele mai scumpe interventii au fost pentru operatii pe creier, tumori maligne si tratamente de chimioterapie.
Romanii pot cere ingrijiri medicale in orice stat european, cu sau fara aprobare de la CNAS ori minister, insa documentele medicale eliberate si facturile sunt foarte importante.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Peste 1 milion de oameni, austrieci sau straini, calca anual pragul spitalului vienez AKH. Printre ei, sunt si romani. Unii ajung cu formularele Europene, in baza carora primesc ingrijiri pe care statul roman trebuie sa le deconteze. 22 de milioane de euro are de dat in acest moment doar clinicilor din Austria.
In total, 170 de milioane de euro trebuie sa plateasca Romania spitalelor din tarile Uniunii. Cea mai mare suma care trebuie platita este pentru servicii medicale asigurate in Franta: peste 31 milioane de euro. Urmeaza Italia si Austria.
Cea mai mare greutate o au facturile pentru formularele europene. De exemplu, statul poate plati si 200 de mii de euro pentru un bolnav cu tumora maligna. Plati de mii de euro se fac si pentru studenti, pensionari sau angajati, rezidenti intr-un stat membru al Uniunii
Cea mai mare datorie acumulata provine din servicii medicale care NU pot fi oferite de statul roman, cum sunt cele acordate prin formularul european 112.
Sume considerabile apar insa si din servicii medicale acordate romanilor rezidenti in tarile Uniunii Europene care au dreptul la asistenta medicala in baza asigurarilor platite statului roman.
Nu sunt de neglijat nici banii adunati din urgentele decontate de romani in baza cardului european de sanatate. De cand suntem cetateni europeni, numarul romanilor, care si-au cerut cardul european de sanatate a crescut de opt ori.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, cnas, datorii, asigurari, ingrijiri medicale,
Dată publicare:
27-08-2013 19:06