Cursul euro, sub 4,4 lei in ziua in care Isarescu a anuntat ca Romania a iesit din tranzitie
Oficial, Romania a iesit din perioada de tranzitie inceputa acum 20 de ani. Anuntul a fost facut chiar de guvernatorul BNR Mugur Isarescu in ziua in care cursul euro a coborat sub 4,4 lei pe piata interbancara pentru prima data in ultimele luni.
Vestea buna pentru cei care platesc rate si chirii in moneda unica este completata si de un record istoric. In primele 5 luni am exportat mai mult decat am importat ceea ce nu s-a mai intamplat din 1989, incoace.
Cursul de schimb publicat de Banca Nationala a coborat astazi la 4,4 lei pentru un euro. In conditiile in care toate monedele tarilor vecine s-au depreciat, cea romaneasca s-a incapatanat sa creasca. Iar asta nu e tot. Seful BNR, dar si alti bancheri au vorbit pentru prima data dupa mult timp de stabilitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Obiectivul principal pentru perioada economica este sa crestem economic astfel incat sa cream locuri de munca. Altfel, nu putem atinge o crestere economica sustenabila. Aproape tot deficitul bugetar vine de la bugetul de pensii iar asta e o problema", a spus Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Dupa declaratiile optimiste, pe piata valutara situatia a continuat sa se imbunatateasca, astfel ca in urma cu doua ore un euro se apropiase de 4,38 lei.
Teoretic, daca leul va continua sa se intareasca, pentru fiecare rata lunara de 300 de euro, un roman va economisi anual 100 de lei. In plus, este perioada vacantelor, asa ca fiecare pachet turistic si fiecare deplasare in Europa ii poate costa mai putin pe romanii care primesc salarii in moneda unica.
Intre timp, Banca Nationala este asteptata sa relaxeze si mai mult politica monetara, ca sa impinga bancile sa dea credite mai usor, la dobanzi mai mici, sustin analistii.
"E nevoie de o finantare echilibrata cu accent pe moneda nationala", a spus Cristian Popa, viceguvernatorul BNR.
Un alt motiv pentru care avem o moneda puternica ar fi ca pentru prima data in ultimii 20 de ani, anul acesta exporturile au depasit importurile.