Cum a fost transformat Castelul Bran dintr-o ruina intr-o fabrica de bani. E pe 2 in topul Forbes
In vreme ce multe conace si proprietati medievale din Transilvania sau din vechiul Regat sunt lasate in paragina, iata ca un castel care a intrat in proprietate privata a devenit o afacere cu profit sclipitor.
Ne referim la vestitul Bran, retrocedat mostenitorilor Reginei Maria. In urma cu 3 ani, cladirea era neingrijita si putini turisti ii calcau pragul. Renovat si administrat cu talent, acum aduce incasari de peste un milion de euro, inclusiv din nunti si cumetrii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cand au intrat in castelul Bran, adevaratii proprietari au simtit ca-i lasa puterile: stiau, din fotografii de familie, cum arata in vremurile de glorie. L-au gasit insa aproape devastat.
"Am primit doar ziduri, un castel foarte foarte frumos cu fire care atarnau din tavan. Iar oamenii care au venit in vizita in acea zi, din zona, au zis ca il vom face frumos din nou, il vom face frumos din nou. Asta inseamna totul" spune Emanuela de Habsburg.
"Am preluat un castel jefuit, un castel caruia i s-a rapit chiar si demnitatea. Ploua in castel in siroaie" spune si Lia Doru Trandafir, administrator Castelul Bran.
Incurajati de prieteni si sfatuiti de arhitecti buni, cu experienta in renovarea proprietatilor germane sau franceze, noii proprietari s-au pus pe treaba.
Reteta succesului a venit imediat dupa ce castelul a fost remobilat, in spiritul epocii. Pe langa vizitatorii obisnuiti, contra cost, oaspetii au putut sa-si organizeze aici evenimente speciale, cum ar fi nunta. Pretul este de 20.000 de euro.
Zilnic, aproximativ 5000 de turisti trec pragul proprietatii. Un bilet costa 25 de lei pentru un adult. Taxa de filmare este de 20 de lei. Iar la iesire, multi se opresc in libraria castelului, cu albume despre Bran sau diverse carti in engleza, aduse special pentru straini, dar si cu vinuri, obiecte de artizanat sau produse bio. Toate acestea rotunjesc incasarile.
EVOLUTIA profitului anual pe ultimii 3 ani:
500.000 euro - 2009
1.000.000 euro - 2010
1.200.000 euro - 2011
Graficul de profit anual l-ar face invidios pe orice manager de top din lume. Iata de ce Castelul Bran, evaluat azi la 140 de milioane de dolari, a ajuns pe locul doi in clasamentul Forbes pentru cele mai scumpe proprietati din lume.