Criză financiară la Senat. Aleșii și-au dublat bugetul pentru deplasări, dar tot vor rămâne fără bani

Ultimul update: Duminica 21 Octombrie 2018 16:28
Sursa: Senatul României
Data publicarii: Duminica 21 Octombrie 2018 14:53
Categorie: Financiar
parlament

În ciuda dublării bugetului pentru deplasări comparativ cu 2017, în două sau trei săptămâni Senatul va rămâne fără bani, reiese dintr-o stenogramă a Biroului Permanent al Senatului, din ziua de luni, 15 octombrie.

Bugetul a fost epuizat aproape în totalitate în condiţiile în care, potrivit stenogramei, o parte a cheltuielor de deplasare la Bruxelles sunt suportate și de Parlamentul European. Problema a apărut cu doar două luni și jumătate înainte ca România să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit discuţiilor dintre membri Biroului Permanent, în 2018, Senatul a primit un buget de 2.070.000 de lei pentru deplasări externe. Suma este dublă față de cea din 2017, care a fost de 1.000.000 de lei. De asemenea, în 2016 bugetul a fost de 900.000 de lei, în 2015 de 1.100.000 de lei, iar în 2014 a fost de 1.000.000 de lei.

"Recunosc că am eșuat în a controla deplasările și de a ține în frâu aceste cheltuieli. Cert este faptul că bugetul de anul acesta, fiind aproape dublu față de bugetul de anul trecut, de acum doi ani și aproape de două ori și jumătate mai mare decât bugetul din 2016, în octombrie vom termina banii, vom cheltui toți banii pe anul acesta pe deplasări externe și aproape toți banii pe diurnă", a precizat senatorul UDMR Tánczos Bârna.

"Avem o cheltuială efectivă de 1.574.000 de lei din 2.070.000 și cheltuieli angajate sau acțiuni în curs de derulare, în curs de aprobare de încă 345.000. Sunt deplasări, cel puțin la prima vedere, destul de scumpe", a mai precizat senatorul UDMR în cadrul şedinţei Biroului Permanent.

"Dacă ritmul este menținut de colegi și deplasările nu se vor opri, se vor termina în octombrie", a completat Tánczos Bârna.

Senatorul a oferit ca exemplu de deplasare costisitoare o acțiune ce ar urma să aibă loc în Canada și care ar costa 96.000 de lei, echivalentul a 10% din întreg bugetul din 2017.

Puteti ciți stenograma integral aici.

Întrebat de Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, câţi bani mai sunt disponibili pentru deplasări şi alte cheltuieli, Tánczos Bârna a precizat că:

"Banii care sunt disponibili după aprobările de astăzi sunt sub 100.000 la cheltuieli materiale: cazare, bilete de avion și alte cheltuieli și vom fi undeva la 150.000 de lei la diurnă."

Soluțiile prezentate

Printre soluţiile prezentate de senatorul UDMR pentru a face faţă situaţiei se numără prioritizare reuniunilor europene, dat fiind contextul apropierii datei de 1 ianuarie 2019. Atunci, România va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. O altă soluţie sugerată a fost reducerea cheltuielilor pentru deplasările în alte state decât statele membre UE sau la alte acțiuni decât cele legate de pregătirea președinției.

A fost, de exemplu, amânată o deplasare pentru monitorizarea alegerilor din Georgia. A mai fost, redusă şi prezența la reuniunea interparlamentară a comisiilor parlamentelor naționale.

Alte cheltuieli nu au fost, însă, reduse.

Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului: "Punctul 14, vizita de studiu. Pentru toți cei nouă, nu șapte. Cine spunea că sunt șapte? Cei șapte să știți că sunt nouă. Dar, mă rog, eu zic că-i necesar. Bugetul total e 21.000 de lei, având în vedere că o parte dintre cheltuieli sunt suportate de Parlamentul European. Vă propun să aprobăm. Da? Bine. Vă mulțumesc."

În plus, unele cheltuieli au fost incluse în bugetul de anul viitor.

Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului "Memorandum intern, organizarea reuniunii președinților comisiilor specializate în afaceri comunitare și europene. Aici nu este vorba de deplasare, este vorba de cheltuieli de...în fine, logistică, nu știu ce, plan de lucru. Domnule, ce-mi plac materialele astea, pe cuvânt de onoare. Cum vă place vouă să spuneți: materiale, adică documente. Există undeva un buget, total buget? Unde?"

Din sală: "Pe ultima pagină.
E ieftin! 570.000 de lei. Acesta la ce capitol intră, domnule Tánczos, este alt capitol?"

Tánczos Bârnă, senator UDMR: "Este deja pe bugetul de anul viitor, ianuarie 2019. E parte de pregătire a celor șase luni, asta nu grevează bugetul de acum, grevează bugetul de anul viitor."

Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului: "E în ianuarie. Am înțeles. Scuze, gata, e clar. S-a aprobat, da? Sunteți de acord."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

parlament Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Senatul României Pro TV

Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie
Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
191.970 de asistați social în luna august, care au primit 805 milioane
191.970 de asistați social în luna august, care au primit 805 milioane
Tariceanu vrea bani mai multi la Senat, pentru deplasarile in strainatate:
Tariceanu vrea bani mai multi la Senat, pentru deplasarile in strainatate: "Sunt anumite sume care trebuiesc completate"
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Bon fiscal, loteria bonurilor
Loteria Bonurilor 18 noiembrie 2018. Bonurile câștigătoare pe luna octombrie
Soluția firmelor pentru lipsa de personal: roboți sau angajați instruiți de la zero
Ce rating a primit România, după ultimele măsuri ale Guvernului. Deficitul va continua să crească
Ce spun angajatorii străini despre IT-iștii români: "Toată lumea vrea să-i angajeze"
“Tu ești viitorul!” Metoda investigației sau cum să înveți fizică întrebându-te la ce-ți folosește
BCE evaluează băncile din Bulgaria. Țara vecină, gata să adopte euro
Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Decizie radicală la KFC, Pizza Hut şi Taco Bell din România. Ce schimbă din 2019
Chiriile din Alba Iulia au urcat la cifre astronomice odată cu apropierea Zilei Naționale
“Tu ești viitorul!” Întâlnire cu “creatorii” de roboți, tinerii care îndrăznesc să creadă că vor schimba lumea
Black Friday la Blue Air și Wizz Air. Cu cât sunt reduse prețurile la biletele de avion
Dobânzi mai mici și garanții de stat pentru credite. Ce propune Consiliul Concurenței