Criză financiară la Senat. Aleșii și-au dublat bugetul pentru deplasări, dar tot vor rămâne fără bani

parlament
Pro TV

În ciuda dublării bugetului pentru deplasări comparativ cu 2017, în două sau trei săptămâni Senatul va rămâne fără bani, reiese dintr-o stenogramă a Biroului Permanent al Senatului, din ziua de luni, 15 octombrie.

Bugetul a fost epuizat aproape în totalitate în condiţiile în care, potrivit stenogramei, o parte a cheltuielor de deplasare la Bruxelles sunt suportate și de Parlamentul European. Problema a apărut cu doar două luni și jumătate înainte ca România să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit discuţiilor dintre membri Biroului Permanent, în 2018, Senatul a primit un buget de 2.070.000 de lei pentru deplasări externe. Suma este dublă față de cea din 2017, care a fost de 1.000.000 de lei. De asemenea, în 2016 bugetul a fost de 900.000 de lei, în 2015 de 1.100.000 de lei, iar în 2014 a fost de 1.000.000 de lei.

"Recunosc că am eșuat în a controla deplasările și de a ține în frâu aceste cheltuieli. Cert este faptul că bugetul de anul acesta, fiind aproape dublu față de bugetul de anul trecut, de acum doi ani și aproape de două ori și jumătate mai mare decât bugetul din 2016, în octombrie vom termina banii, vom cheltui toți banii pe anul acesta pe deplasări externe și aproape toți banii pe diurnă", a precizat senatorul UDMR Tánczos Bârna.

"Avem o cheltuială efectivă de 1.574.000 de lei din 2.070.000 și cheltuieli angajate sau acțiuni în curs de derulare, în curs de aprobare de încă 345.000. Sunt deplasări, cel puțin la prima vedere, destul de scumpe", a mai precizat senatorul UDMR în cadrul şedinţei Biroului Permanent.

Citește și
Eugen Teodorovici
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Dacă ritmul este menținut de colegi și deplasările nu se vor opri, se vor termina în octombrie", a completat Tánczos Bârna.

Senatorul a oferit ca exemplu de deplasare costisitoare o acțiune ce ar urma să aibă loc în Canada și care ar costa 96.000 de lei, echivalentul a 10% din întreg bugetul din 2017.

Puteti ciți stenograma integral aici.

Întrebat de Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, câţi bani mai sunt disponibili pentru deplasări şi alte cheltuieli, Tánczos Bârna a precizat că:

"Banii care sunt disponibili după aprobările de astăzi sunt sub 100.000 la cheltuieli materiale: cazare, bilete de avion și alte cheltuieli și vom fi undeva la 150.000 de lei la diurnă."

Soluțiile prezentate

Printre soluţiile prezentate de senatorul UDMR pentru a face faţă situaţiei se numără prioritizare reuniunilor europene, dat fiind contextul apropierii datei de 1 ianuarie 2019. Atunci, România va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. O altă soluţie sugerată a fost reducerea cheltuielilor pentru deplasările în alte state decât statele membre UE sau la alte acțiuni decât cele legate de pregătirea președinției.

A fost, de exemplu, amânată o deplasare pentru monitorizarea alegerilor din Georgia. A mai fost, redusă şi prezența la reuniunea interparlamentară a comisiilor parlamentelor naționale.

Alte cheltuieli nu au fost, însă, reduse.

Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului: "Punctul 14, vizita de studiu. Pentru toți cei nouă, nu șapte. Cine spunea că sunt șapte? Cei șapte să știți că sunt nouă. Dar, mă rog, eu zic că-i necesar. Bugetul total e 21.000 de lei, având în vedere că o parte dintre cheltuieli sunt suportate de Parlamentul European. Vă propun să aprobăm. Da? Bine. Vă mulțumesc."

În plus, unele cheltuieli au fost incluse în bugetul de anul viitor.

Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului "Memorandum intern, organizarea reuniunii președinților comisiilor specializate în afaceri comunitare și europene. Aici nu este vorba de deplasare, este vorba de cheltuieli de...în fine, logistică, nu știu ce, plan de lucru. Domnule, ce-mi plac materialele astea, pe cuvânt de onoare. Cum vă place vouă să spuneți: materiale, adică documente. Există undeva un buget, total buget? Unde?"

Din sală: "Pe ultima pagină.
E ieftin! 570.000 de lei. Acesta la ce capitol intră, domnule Tánczos, este alt capitol?"

Tánczos Bârnă, senator UDMR: "Este deja pe bugetul de anul viitor, ianuarie 2019. E parte de pregătire a celor șase luni, asta nu grevează bugetul de acum, grevează bugetul de anul viitor."

Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului: "E în ianuarie. Am înțeles. Scuze, gata, e clar. S-a aprobat, da? Sunteți de acord."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie
Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie

În aceeași zi în care ministrul de finanțe a recunoscut faptul că a fost luată în calcul posibilitatea îngheţării salariilor în sectorul bugetar, ministrul muncii anunță creșterea salariul minim brut pe 1 octombrie 2019 şi pe 1 octombrie 2020.

Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a confirmat sâmbătă pentru Știrile Pro TV că documentul care ia în calcul îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 a fost trimis Comisiei Europene.

191.970 de asistați social în luna august, care au primit 805 milioane
191.970 de asistați social în luna august, care au primit 805 milioane

Suma plătită în contul principalelor beneficii de asistenţă socială s-a ridicat în august 2018 la 805,68 milioane de lei, precizează Agerpres, citând statisticile Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Tariceanu vrea bani mai multi la Senat, pentru deplasarile in strainatate:
Tariceanu vrea bani mai multi la Senat, pentru deplasarile in strainatate: "Sunt anumite sume care trebuiesc completate"

Senatul are nevoie de bani in plus la rectificarea bugetara pentru deplasari, a anuntat presedintele acestui for, Calin Popescu Tariceanu.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.