Creste euro - cresc ratele, facturile si chiriile. Platim pentru greselile altor tari
Incordare maxima in Europa, in asteptarea deciziei privind aprobarea unui nou sprijin financiar pentru Grecia. Ultima transa, primita acum o saptamana de la FMI, s-a dovedit insuficienta, asa ca tara mai poate fi salvata doar printr-un alt imprumut.
Daca Atena e scapata de faliment, totul poate reveni la normal, daca nu, totul se prabuseste. In pericol sunt si Spania, Portugalia si Irlanda, iar Italia, a treia economie din Uniune, este primejdios de aproape de prapastie.
Marti, toate valutele au fost zdruncinate si asta s-a vazut si la Bucuresti, unde leul s-a facut mic de tot. Banca Nationala a anuntat la pranz un curs de 4,28 de lei pentru un euro, dolarul a trecut si el de 3 lei, iar pragul istoric a fost spulberat pentru francul elvetian.
O tara intreaga a privit neputincioasa spre BNR, in jurul orei 13.00, ceasul la care se comunica de obicei cursul: avea sa fie anuntat cel mai prost nivel din acest an.
La casele de schimb, euro se vinde deja cu 4 lei si 35 de bani, iar francul elvetian a ajuns la 3 lei si 75 de bani. O valoare istorica la care romanii cu imprumuturi in aceasta moneda nu se gandeau nici in cele mai negre cosmaruri.
Oficialii BNR au iesit sa calmeze situatia.
Ratele, facturile la telefon, chiriile - toate cresc. Platim astfel nota de plata pentru greselile italienilor, grecilor, spaniolilor sau portughezilor. Daca Europa intra din nou in recesiune, si noi vom va avea de suferit. Ne-am revenit gratie exporturilor, iar daca n-am mai avea cui vinde, ar fi crunt.
Romania si-a luat inca de anul trecut medicamentele amare, greu de inghitit, care ne-au readus pe linia de plutire. Acum este randul celorlalte tari. In Bucuresti, Ministerul de Finante a consituit un fond de rezerva din care sa plateasca salariile si pensiile, daca nu se va mai putea imprumuta de pe pietele internationale. Ne ajunge insa cateva luni.
Mugur Isarescu, Traian Basescu sau Emil Boc sunt si ei, ca noi toti, spectatori. Acum viitorul europenilor, deci si al nostru, depinde de masurile pe care le vor anunta in urmatoarele zile Angela Merkel, Nicolas Sarkozy sau Silvio Berlusconi. Pietele financiare se agata de fiecare cuvant al lor.
Italia este acum in vizorul analistilor: are datorii de peste 1.800 de miliarde de euro, prea mari ca sa mai poata sa fie platite, spun unii dintre analisti. Cancelarul Germaniei face presiuni.
Cu o luna in urma, Silvio Berlusconi ne lauda guvernul pentru pachetul anticriza, intr-o vizita la Palatul Victoria. Acum, premierul italian trebuie sa taie si el in carne vie.
In tot acest tablou, raman si problemele Greciei. Exista specialisti care speculeaza ca va fi lasata sa intre in faliment. Adica un fel de amputare, pentru a salva restul tarilor si moneda euro. Desi grecii au nevoie ca de aer de un nou imprumut, Christine Lagarde, noua sefa a FMI, le-a transmis ca masurile luate de guvernul elen nu sunt suficiente. Asa ca nici vorba despre o noua transa, pentru moment.
Liderii europeni sunt in alerta maxima si cauta solutii pentru ca Italia sa nu aiba soarta Greciei. Cancelarul german Angela Merkel avertizeaza ca Berlusconi trebuie sa aplice masuri de austeritate foarte dure. Daca Italia ar intra in incapacitate de plata, celelalte tari europene ar putea fi lovite una cate una.
Oricum, masuri drastice sunt asteptate si de la guvernele din Portugalia, Spania sau Irlanda, pentru ca economia intregului continent sa supravietuiasca.
Sunt analisti care spun ca, in ciuda imprumuturilor, Grecia are toate sansele sa intre in faliment. Caz in care o solutie ar fi ca fondurile de urgenta ale zonei euro sa fie folosite pentru a rascumpara datoria greceasca din pietele financiare cu pierderi uriase pentru investitorii privati.