Creștere economică de doar 0,9% din PIB în anul electoral 2024, de patru ori mai puțin decât estimarea Guvernului Ciolacu I

Economia României a crescut anul trecut cu doar +0,9%, de patru ori mai puţin decât prognoza pe care a fost iniţial făcut bugetul statului şi în baza căreia au fost angajate cheltuielile publice.
Institutul Naţional de Statistică a calculat o creştere economică reală (din care a fost eliminată influenţa creşterii preţurilor) de doar +0,9% pentru întregul an 2024, faţă de 2023.
INS arată că, în ultimul trimestru din 2024, economia a crescut cu +0,7% faţă de acelaşi trimestru din 2023, şi cu +0,8% (ajustat) faţă de lunile de vară (august-septembrie).
Acest lucru a ajutat la menţinerea unei creşteri anemice, de sub 1% raportat la anul anterior, în condiţiile în care, în a doua jumătate a anului 2024 inflaţia a reînceput să crească, ceea ce a erodat din creşterea economică (creşterea PIB se corectează cu inflaţia).
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.

Tot anul trecut, guvernul a anticipat în mod greşit o creştere a PIB de +3,4% (de patru ori mai mare decât cea reală) şi a angajat chetuieli publice (inclusiv creşteri de salarii de 25% în sistemul bugetar) finanţate din credite care au urcat deficitul public la un nivel record, de 8,3% din PIB.
De altfel, creşterile de salarii din sistemul public sunt calculate şi contribuie ca fiind valoare adăugată la PIB.
„Ca urmare a revizuirii seriei brute a PIB-ului trimestrial prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2024 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2024, publicată în comunicatul de presă nr. 7 din 10 ianuarie 2025, astfel: rezultatele trimestrului I 2024, comparativ cu trimestrul IV 2023, au fost revizuite de la 99,6% la 99,7% ; rezultatele trimestrului III 2024, comparativ cu trimestrul II 2024 au fost revizuite de la 100,0% la 100,1%. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană", menţionează sursa citată.