Credite de 60.000 de lei fără dobândă pentru români. Care este condiția obligatorie
Creditul fără dobândă pentru tineri şi adulţi care vor să investească, în primul rând, în educație, dar și în renovarea casei, cărţi, abonamente culturale sau articole sportive, a fost lansat luni printr-o singură bancă.
Până la prânz erau deja 40 de cereri, spun reprezentanţii instituţiei. Programul a fost aprobat de Guvern și împrumutul este garantat de stat. Cine vrea să ia până la 60.000 de lei rambursabili în maximum 10 ani, trebuie mai întâi să treacă de analiza băncii, exact ca la un credit obişnuit.
Condiția obligatorie este să fie înscris la o facultate, master sau doctorat, ori la cursuri autorizate de recalificare, indiferent de motivul, pentru care are nevoie de bani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Împrumutul se numeşte „credit de studii investeşte în tine", iar cererea are cinci pagini. Tinerii între 16 şi 26 de ani pot lua pana la 40.000 de lei. Adulţii până la 55 de ani pot cere împrumut 35.000 de lei. Cei care se angajează pe durata derulării contractului sau sunt deja angajaţi, pot suplimenta cu încă 20.000 de lei.
Condiţia esenţială pentru doritori ca să ia banii este să fie studenţi sau înscrişi într-un master, MBA, doctorat, sau orice fel de recalificare autorizată. Instituţia la care învață trebuie să completeze adeverinţa.
Ramona Ivan, director de program al băncii: „În afară de actul de identitate, evident, atunci trebuie să avem această dovadă că suntem prinşi într-o formă de şcolarizare sau într-o formă de reconversie profesională.”
După ce adeverinţa de studii e completată, titularul trebuie să declare băncii pe ce vrea să cheltuiască banii: îi pot da pe cărţi, rechizite sau cursuri, dar și pe chirie sau utilităţi dacă, de exemplu, sunt studenţi şi au un contract de închiriere înregistrat la Fisc. Unele investiţii în locuinţă sunt şi ele finanţate, la fel şi banii cheltuiţi pe sănătate.
Poţi lua creditul şi pentru renovarea locuinţei, de exemplu, dar trebuie să dovedeşti că asta are legătură cu proiectul tău de dezvoltare prin educaţie - fie faci acolo un atelier, fie o expoziţie. La fel, îţi poţi face un studio foto, de exemplu, sau un atelier de design, dacă faci mai întâi cursuri de calificare în meseriiile acestea. Ideea e că nu poţi merge să ceri bani de cumpărături pur şi simplu, trebuie să ai un plan pus la punct pentru aceste sume.
Pentru că este un credit, titularii trebuie să treacă de analiza băncii. Când li se calculează gradul de îndatorare şi dacă sunt eligibili, se pune la socoteală şi dobânda, care acum e de peste 5%, plus comisionul de 1% din suma, chiar dacă după aprobare acestea vor fi plătite de către stat. Ratele sunt lunare şi se întind pe cel mult 10 ani, în funcţie de suma împrumutată şi venitul titularului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!