Isărescu a scăzut la 3% prognoza de inflație. Ce spune despre repatrierea rezervei de aur
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susținut, marți, o conferință de presă pentru prezentarea Raportului asupra inflaţiei.
Conferința susținută de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost transmisă pe Pro TV News.
Banca Naţională a României (BNR) a scăzut de la 3,1% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, în contextul în care cererea a rămas robustă, pe fondul creşterilor salariale şi a creditării, dar rămân incertitudini legate inclusiv de politica fiscală într-un an electoral, a anunţat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
În noiembrie 2019, BNR a scăzut, de la 3,4% la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru decembrie 2020.
Marţi, Isărescu a anunţat o altă scădere a ţintei, de la 3,1% la 3%.
„Cererea a rămas robustă, pe fondul creşterilor salariale, dar şi a creditării, dar o parte din consum a alimentat deficitul balanţei comerciale. Creşte şi creditarea pe zona de consum, bancherii văd creşteri salariale şi acordă mai uşor împrumuturi”, a spus Isărescu.
Guvernatorul a subliniat şi creşterii investiţiilor, în special cele din zona construcţiilor. Totodată, scumpirea fructelor de la nivel european a fost produsă şi de oferta deficitară.
Isărescu a atras atenţia şi asupra unor posibile cauze de abatere a inflaţiei: evoluţiile pe plan extern, Brexit, măsuri fiscale în contextul unui an electoral şi eventualitatea declanşării procedurii de deficit excesiv.
Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde lei (10,18 miliarde euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste ţinta de 3% agreată cu Uniunea Europeană (UE), în condiţiile în care cheltuielile de personal au crescut cu 18,8%.
Despre impactul coronavirusului asupra inflației României
Banca Naţională a României a inclus la capitolul factori care ar putea contribui la reducerea inflaţiei din acest an răspândirea coronavirusului, care ar putea determina încetinirea economiei globale
Enunţul a fost inserat într-un slide din prezentarea BNR privind potenţialele cauze de abatere a inflaţiei de la traiectoria proiectată.
„Nu avem date suplimentare, însă am hotărât să introducem această frază din două motive: pentru că am văzut cum a reacţionat Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi mai ales ultima declaraţie sau opinie a unui institut din Marea Britanie. Din experienţa noastră internaţională, astfel de luări de poziţie nu sunt întâmplătoare, negândite, sunt cântărite cuvintele. Ce a apărut acum o zi sau două în Marea Britanie este mai mult decât de luat în considerare. Astfel că am introdus acest element. Deocamdată este la capitolul "riscuri", mai degrabă "incertitudini". Dar tendinţa va fi să scadă creşterea economică în lume", a precizat guvernatorul.
Despre repatrierea rezervei de aur
Repatrierea rezervelor de aur ale României ar costa de 10-20 de ori mai mult decât comisionul plătit Băncii Angliei pentru depozitarea lui acolo.
„Vom respecta legea, aşa cum a votat Parlamentul. Dar ne-am trimis punctul de vedere, şi la Guvern, şi la Parlament, şi am arătat adevăratele costuri ale repatrierii, pentru că în public s-au făcut multe afirmaţii şi s-au vânturat multe lucruri neadevărate. Şi despre costuri, şi despre aurul de la Londra, despre ce fac alte ţări. Încă o dată, spunem: nu am făcut nimic altceva decât au făcut şi alte ţări. Iar dacă ele şi-au repatriat o parte din aurul din străinătate, de la Londra sau New York, au ajuns cam la proporţia pe care o avem noi: 50% în ţară, 50% în străinătate", a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, costurile transportului sunt foarte mari, mai ales cele privind asigurarea.
„Ne costă mai mult decât comisionul rezonabil pe care îl cere Banca Angliei, dacă ţinem aurul acolo. Ne costă de vreo 10-20 de ori mai mult. Şi eu cred că ai noştri colegi de la direcţia de specialitate au fost chiar timizi în a spune toate costurile. Sunt costuri de asigurare foarte mari pentru orice transport de metale preţioase. Ne costă foarte mult transportul din mijlocul Londrei la Heathrow, dacă ar fi adus cu avionul", a precizat şeful băncii centrale.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: inflație, BNR, mugur isarescu,
Dată publicare:
11-02-2020 11:02