Ciobanii nostri nu mai reusesc sa-si vanda mioarele, iar cei bulgari umbla cu oaia "vopsita"
Boala oii nebune, care a afectat de-a lungul anilor doar cateva sute de oi din tara noastra, le-a creat mari probleme ciobanilor nostri.
Multe tari arabe nu mai vor sa cumpere de la noi miei sau berbecuti, pentru ca nimeni nu le-a explicat ca turmele de mioare sunt sanatoase, odata ce focarele au fost lichidate.
Asa ca sute de mii de oi care altadata mergeau la export raman acum la stana, nevandute, iar pentru crescatori, afacerea merge spre faliment.
Romania se afla in topul statelor europene la cresterea oilor, dar de mai multi ani, de cand ne-am confruntat cu "boala oii nebune", sutele de miei si berbecuti nu mai parasesc stânele.
Din pacate insa, turcii nu mai cumpara de la noi carne de oaie.
Nu suntem singura tara care s-a confruntat cu boala numita popular scrapie sau boala oii nebune. Si vecinii bulgari au avut cazuri, dar ei au reusit sa-i convinga pe clientii din strainatate ca situatia a fost rezolvata. Mai mult, spun producatorii, cumpara miei romanesti de la noi, le schimba documentele, si ii vand in Turcia cu un adaos de pret. La noi, in ultimii 10 ani, maladia a afectat 256 de oi, insa autoritatile nu au facut destul ca sa-i ajute pe crescatori in relatia cu partenerii externi.
Exista insa si tari arabe care cumpara de la noi, dar pretul e atat de mic incat abia acopera cheltuielile de intretinere.
Romania este a patra tara in topul statelor europene la cresterea oilor, dupa Marea Britanie, Spania si Grecia.