Privatizarea CFR Marfa. Societatea, evaluata la 120 milioane euro. Sindicate: "Pret de fier vechi"

Ultima actualizare: 08-02-2013 07:01
cfr marfa

Compania de stat CFR Marfa va fi privatizata prin vanzarea pachetului majoritar de actiuni, a decis marti Consiliul Suprem de Aparare al Tarii.

Ministerul Transporturilor a evaluat societatea la aproximativ 120 de milioane de euro. Adica la pret de fier vechi, spun sindicatele, care contesta privatizarea.

Cum CFR Marfa este o companie strategica, orice decizie privind soarta ei se ia in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Acum CSAT a vrut sa se asigure ca privatizarea CFR Marfa nu va repeta scenariul de la Oltchim.

In proiectul bugetului de privatizare, Ministerul Tranporturilor estimeaza ca va incasa 291 milioane de lei, pe 51% din actiunile CFR Marfa, adica aproape 62 de milioane de euro.

Insa doar fierul din vagoanele si locomotivele CFR Marfa valoreaza mai mult. Daca ar vinde toate vagoanele si locomotivele la fier vechi, CFR Marfa ar obtine mult peste 123 de milioane de euro, valoare la care a evaluat-o Ministerul Transporturilor si care echivaleaza cu pretul unui singur avion Boeing 767 nou.

Ministerul Transporturilor spune ca pentru a indeparta concurentii neseriosi, a impus o garantie de participare de 10 milioane de euro. Prea putin, cred sindicatele.

Bogdan Hossu, presedinte CNS Cartel Alfa: "Numai fierul vechi face 200 de milioane de euro. Va anunt ca sunt foarte multi buticari din astia care sunt dispusi sa puna 10 milioane de euro, ca sa obtina fier vechi de 200 de milioane".

Valoarea celor 39.000 de vagoane si, mai ales, a celor 900 de locomotive ale societatii este cu mult mai mare.

Autoritatile spun insa ca suma de 291 de milioane de lei nu este de fapt pretul pentru CFR Marfa.

Strategia de privatizare a CFR Marfa va fi aprobata in sedinta de Guvern de miercuri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO