Care este averea totala a romanilor si cati risca sa nu-si mai poata plati ratele. Raport BNR
Riscul de credit ramane principala vulnerabilitate a sectorului bancar, dar in perspectiva presiunea asupra calitatii activelor bancare va scadea, potrivit BNR.
Banca Centrala a publicat Raportul anual asupra stabilitatii financiare, ajuns la a VI-a editie. In document, specialistii de la BNR analizeaza cat de solide sunt finantele romanilor si dau indicii despre capacitatea noastra de a reactiona la o noua presupusa criza.
Romanii au averi de 850 de miliarde de lei
Printre informatiile cele mai interesante, aflam ca avutia (averea) neta a populatiei a scazut in 2010 fata de 2009 cu 8%. In bani asta inseamna ca romanii au "pierdut" de pe un an pe altul aproximativ 100 de miliarde de lei. Cea mai mare scadere se observa insa in perioada 2007 - 2010. In urma cu 4 ani activele totale (atat cele financiare cat si cele nefinanciare) erau de aproape 1.200 de miliarde de lei (330 mld. euro), iar anul trecut ele totalizau 850 de miliarde lei (200 mld. euro).
Ca pondere in PIB, averea neta a scazut de la 290% in 2007, la 165% in 2010.
Puteti descarca Raportul BNR asupra stabilitatii financiare de la finalul articolului
Diminuarea averii a fost generata in primul rand de declinul consemnat de preturile activelor imobiliare (case si terenuri) - acestea reprezentand 70% din totalul activelor.
4,2 milioane de romani au credite
Asta inseamna ca 43% din populatia activa a Romaniei este imprumutata la banci sau la IFN (institutii financiare nebancare). Procentul este in scadere fata de anul 2009, dar cel mai interesant aspect subliniat in raportul BNR este acela ca 450.000 de romani au in medie cate 3 imprumuturi. Au luat, in generral, doua credite la banci si unul la IFN - aici fiind cel mai mare risc de neplata in prezent.