BNR a revizuit în scădere prognoza de inflație. Isărescu: “Avem dezechilibre comerciale şi nu le corectăm”
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Prognoza anterioară indica o inflaţie de 3,6% în 2018.
Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 2,7%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform BNR, este anticipată o temperare, pe fondul reducerii semnificative a contribuţiei inflaţioniste a componentelor exogene, în timp ce la nivelul inflaţiei de bază este preconizat să se acumuleze presiuni, cu precădere în anul 2019.
Rata anuală a inflaţiei IPC va rămâne în interiorul intervalului ţintei de la începutul anului 2019 şi până la orizontul proiecţiei.
Dezechilibrele comerciale, în contextul unui excedent de cerere şi a avansului importurilor, au rămas o problemă, a avertizat Mugur Isărescu.
”Există dezechilibre comerciale şi nu le corectăm încă. Corecţia va fi inevitabilă, deficitul comercial nu poate creşte la infinit. (...) Balanţa bunurilor ar trebui să ridice semne de întrebare”, a spus guvernatorul.
Exporturile României au urcat în primele cinci luni cu 8,8%, importurile au avansat cu 9,3%, iar deficitul comercial a crescut cu 12,3%, la 5 miliarde euro, potrivit datelor publicate în iulie de INS.
Isărescu a avertizat că datele din primele şase luni, care au indicat un avans al inflaţiei peste pragul de 5%, au creat aşteptări inflaţioniste.
”Rămân presiuni inflaţioniste în economie. (...) După aproape jumătate de an în care toţi au scris despre inflaţia de 5%, au apărut aşteptări inflaţioniste. Şi la agenţii economici, dar şi la bancheri”, a spus Isărescu.
Isărescu: Avansul economiei se va duce spre 4%
Economia României va înregistra în acest an o creştere mai apropiată de 4%, mai mică decât estimarea Guvernului de 5,5%, în condiţiile în care potenţialul real de creştere se află în această zonă, a mai apreciat Isărescu.
În opinia guvernatorului, țările care au avansat constant cu 4-5% anual au progresat mai mult, pe termen lung, decât cele care au apăsat prea mult pe acceleraţie şi au avut creşteri economice de 7%, a anunţat.
În 2017, economia românească a crescut cu 6,9%, faţă de 2016.
În luna iulie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere, la 5,5%, estimarea privind creşterea economiei româneşti în acest an, la şase luni după ce a prognozat un avans de 6,1%.
Isărescu vede însă un avans al economiei mai apropiat de 4%. ”Creşterea economiei probabil că se va duce spre 4% în acest an. (...) Aici vedem potenţialul real de creştere al economiei”, a spus guvernatorul.
Guvernatorul a atras atenţia că sustenabilitatea economiei este mai importantă pe termen lung decât un avans mare.
”Sperăm să creăm mai multe locuri de muncă pe plan intern, nu pentru vecini. (...) Dacă asigurăm o creştere economică sustenabilă, în apropierea potenţialului, nu cu suişuri şi coborâşuri, este mai bine. La nivel mondial, s-a văzut că ţările care au apăsat prea tare pe acceleraţie şi au avut creşteri de 7%, apoi scădere spre 0 sau negativă (...) au progresat mai puţin, pe termen lung, de 20 de ani, decât cele care au mers cu 4-5%, constant, pe perioade mai îndelungate”, a avertizat Isărescu.
Sursa: News.ro
Etichete: inflație, BNR, mugur isarescu, deficit comercial,
Dată publicare:
08-08-2018 12:27