Bancnote în valoare de 55 miliarde de lire sterline, "dispărute" în UK. Parlamentarii cer anchetă
Banca Angliei ar trebui să investigheze “dispariția” a 55 de miliarde de lire sterline de pe piață, este concluzia la care a ajuns o comisie parlamentară care monitorizează modul în care sunt cheltuiți banii publici, scrie Metro.co.uk.
Comisia publică de contabilitate susține că Bank of England ar trebui “să gestioneze mai bine moneda națională pe care o controlează”, după ce, în luna septembrie, s-a semnalat faptul că bancnote în valoare de 55 de miliarde de lire sterline nu apar în tranzații sau în economii, bănuindu-se că bancnotele ar putea fi în afara țării sau ar putea fi folosite în “economia subterană”.
Comisia consideră că există implicații privind politicile publice și bugetul public dacă o proporție semnificativă din volumul mare de bancnote a căror locație sau utilizare nu este cunoscută este utilizată în scopuri ilegale, scrie sursa citată.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit specialiștilor, Banca Angliei „nu pare să aibă un motiv convingător pentru care cererea de bancnote continuă să crească” sau o înțelegere reală a locului în care se află bancnotele în cauză. Comisia recunoaște însă că și alte valute se confruntă cu o astfel de problemă.
„50 de miliarde de lire sterline - sau aproximativ trei sferturi din această rezervă prețioasă și în scădere - sunt ascunse undeva, iar Banca Angliei nu pare să știe unde, de către cine sau pentru ce au fost ascunse și nici nu pare curioasă să afle. Ar trebuie să existe mai multă îngrijorare cu privire la locul în care se află cele 50 de miliarde de lire sterline”, a declarat Meg Hillier, președinta acestei comisii.
În replică, un purtător de cuvânt al instituției monetare britanice a transmis că „este responsabilitatea Băncii Angliei să egaleze cererea publică pentru bancnote”. ”Banca întotdeauna a egalat cererea și o va face în continuare”, a spus acesta.