Bancile primesc o lovitura de la Curtea Constitutionala. Procesele ANPC contra clauzelor abuzive pot continua
Procesele initiate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor pentru eliminarea clauzelor abuzive nu se vor opri.
Este vorba de procesele cu efect colectiv care impun eliminarea acestor clauze din toate contractele de acelasi tip, chiar daca procesul a fost initiat pentru un singur client.
Curtea Constitutionala a respins cererea mai multor banci care considerau ca legea respectiva nu respecta Constitutia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Curtea Constitutionala a respins cererea catorva banci de a fi declarate neconstitutionale prevederile din Legea clauzelor abuzive care permit ca atunci cand ANPC solicita in instanta eliminarea unei clauze abuzive pentru un client, clauza sa fie eliminata din toate contractele similiare ale bancii respective.
"Curtea Constitutionala, prin decizia aceasta, a venit si a consolidat pozitia Legii si din momentul de fata nu se mai pune problema daca litigiile impotriva bancilor din Romania sub titulatura procese colective pornite de catre ANPC vor mai fi judecate sau nu, acum lucrurile sunht foarte clare, ele vor fi judecate in continuare. Daca ANPC va castiga pe rolul instantelor de judecata, practic acea decizie li se va aplica inclusiv celor ce nu au facut parte din acel litigiu", spune Adrian Cuculis, avocat.
In momentul de fata, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor are pe rol 53 de procese, din care 49 sunt procese impotriva a 11 banci, ceea ce inseamna aproape 5 procese cu fiecare banca.
Iar clauzele reclamate de ANPC ca fiind abuzive privesc calculul dobanzii, comisioanele si restrangerea accesului la justitie.
Juristii spun ca majoritatea bancilor straine de la noi incearca sa impiedice aplicarea in Romania a regulilor pe care ele le respecta in tarile de origine.
"In Romania, avand in vedere si aderarea destul de tarzie a noastra la spatiul Uniunii, bancile si-au facut terenul de joaca cu toti cetatenii din Romania, care au fost creditati intr-un mod sa spunem necinstit fiindca nu li s-a adus la cunostiinta de la bun inceput ceea ce cumpara", spune Adrian Cuculis.
In 2008 de pilda, cand bancherii le spuneau romanilor cat de stabil este francul elvetian, in Franta le dadeau exemple de calcul in care li se arata clientilor cum le va creste rata in cazul aprecierii monedei elvetiene. La noi multi au fost asigurati ca nu vor intampina probleme si ca imprumuturile sunt sigure. Apoi s-au trezit in cativa ani ca ratele s-au dublat.