Bancile, nemultumite de sentintele date in procesele cu clientii. Propunerile prin care vor sa-i "educe" pe judecatori


Ultimul update: Joi 14 Iulie 2016 08:15
Data publicarii: Luni 11 Iulie 2016 18:54
Categorie: Stiri Economice

Patronatul Bancilor din Romania a trimis o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii si celor 15 Curti de Apel din tara, in care ii critica pe judecatori ca "se pronunta contra legii" in procesele dintre banci si clientii lor.

In plus, bancherii se ofera sa le tina magistratilor cursuri despre activitatea lor, ca sa-i ajute sa judece "corect". Asociatiile de clienti critica vehement initiativa, catalogand-o drept o imixtiune in actul de justitie.

Scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania are 16 pagini si e adresata presedintelui CSM, Ministrului Justitiei si sefilor Curtilor de Apel din tara. Este semnata de Steven Van Groningen, presedintele asociatiei de banci. Acesta reclama "practica neunitara" din instante in procesele cu clientii: "Pentru ca aceste instante se pronunta in contra legii, bancilor li se incalca drepturi legitime si prin aceasta pot inregistra prejudicii majore".

Ca solutie, bancile propun "educarea" judecatorilor: "Ne exprimam disponibilitatea de a va pune la dispozitie, in cadrul programelor de pregatire, specialisti din diverse zone de activitate ale institutiilor de credit, cu scopul de a familiariza reprezentantii puterii judecatoresti cu specificul si particularitatile produselor financiar-bancare si a activitatii bancare in general."

Ion Robu, reprezentant Grupul Clientilor cu Credite in CHF: "Acea scrisoare este un abuz incredibil. Isi permite ca sa sugereze, sa ceara efectiv instantelor de judecata sa judece asa cum hotarasc ei in procese in care ei sunt parte. Noi vom face adrese catre toate institutiile si asteptam sa se ia masuri concrete."

Si deputatul Daniel Zamfir sustine ca demersul este abuziv si va sesiza institutiile statului.

Daniel Zamfir, deputat PNL: "Toata aceasta forma de presiune vine in contextul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa se pronunte cu o speta extrem de importanta, aceea a inghetarii cursului, or acest lucru este inadmisibil."

Contactati de Stirile ProTV, Reprezentantii Consiliului Patronatelor Bancare, din care fac parte 5 banci, au declarat ca nu au nimic de adaugat si ca pozitia lor este inclusa in scrisoarea trimisa instantelor.

Horatius Dumbrava, judecator, membru CSM: "Au mai fost astfel de solicitari dar nu intr-o forma atat de categorica. Daca am chema bancile la astfel de pregatiri profesionale, ceea ce mi se pare exagerat, ar trebui sa chemam si asociatiile pentru protectia consumatorilor. Acest indemn cum ca ne pun la dispozitie specialisti, nu isi are rostul."

In Carta Natiunilor Unite, principiul independentei justitiei arata ca: "judecatorii trebuie sa solutioneze in mod impartial cauzele deduse judecatii, in baza faptelor si in conformitate cu legea, fara niciun fel de restrictii, influente neadecvate, sugestii, presiuni, amenintari sau amestecuri, fie ele directe sau indirecte, indiferent din partea cui ar veni si pe ce motiv." 

VIDEO PROTVPLUS.RO