FMI, nemultumit ca BNR foloseste bani din rezerva valutara pentru a stopa deprecierea leului
In timp ce expertii Fondului Monetar au inceput inca de dimineata turul ministerelor, la Banca Nationala conducerea s-a intalnit pentru a decide daca scumpeste sau nu creditele.
In cadrul intalnirii, conducerea BNR decide si daca are ce masuri sa ia pentru stoparea deprecierea leului, in conditiile in care Romania plateste scump tensiunile politice din ultima perioada.
Delegatia FMI a purtat discutii la Ministerul Muncii despre majorarea salariala, dar si despre indemnizatiile pentru mame. Ramane de vazut daca FMI va accepta propunerile Guvernului Ponta.
Alegeri 2024
12:01
Gabriela Firea: „Între locale si prezidenţiale am pierdut în Bucureşti aproape 30.000 de voturi”
11:03
VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
10:02
Ludovic Orban: Intrarea lui Lasconi în turul 2 este "o minune". Ciucă şi Ciolacu au plătit lipsa de respect faţă de cetăţeni
09:54
Diana Şoşoacă pune condiţii pentru a-l susţine pe Călin Georgescu: să fie numită prim-ministru
Delegatia a fost si la BNR. Reprezentantii FMI sunt nemultumiti ca banca se foloseste de banii din rezerva valutara pentru a stopa deprecierea cursului.
Este probabil sa ceara BNR-ului sa intervina mai putin in apararea monedei nationale. Pentru milioanele de romani cu credite in valuta acest lucru nu suna tocmai bine.
BNR trebuie sa inceapa sa plateasca din aceasta luna imprumuturile pe care Romania le-a luat de la FMI. Pe data de 6 august are loc prima plata.
In total, anul acesta trebuie sa dam inapoi 1,7 miliarde de euro.
BNR a mentinut, joi, rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an, precum si nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Decizia BNR este in linie cu asteptarile analistilor, care anticipeaza o mentinere a actualului nivel de dobanda pana la finele acestui an.